X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova și BERD au semnat Acordul privind modernizarea CET-Nord

30 oct. 2014,, 16:45   Economie
2978 0
Foto: tv7.md
Sistemul centralizat de termoficare din municipiul Bălți, inclusiv CET-Nord, va fi modernizat cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care va oferi în acest sens un credit în mărime de 7 milioane de euro, informează NOI.md. Acordul respectiv a fost semnat astăzi la Bălți de prim-ministrul Iurie Leancă şi directorul adjunct al Departamentului infrastructură municipală şi de mediu al BERD, Lin o’Grady.

Premierul a menționat că proiectul va aduce beneficii economice și sociale semnificative locuitorilor din nordul țării, municipiul Bălți fiind un centru regional important, unde locuiesc peste 150 de mii de oameni. Totodată, șeful executivului a remarcat aspectul ecologic al proiectului, menționînd că noile tehnologii vor permite reducerea volumului de dioxid de carbon în aer.

Iurie Leancă a subliniat că prin semnarea acordului respectiv a fost creată baza normativă necesară pentru efectuarea unor investiții importante în modernizarea infrastructurii și serviciilor oferite populației și instituțiilor publice din municipiul Bălți, inclusiv pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate în instituțiile educaționale. „Astfel, vom continua să investim în viitorul nostru, în întreaga țară, pentru ca să reușim să construim Europa la noi acasă și să devenim membri ai comunității europene”, a menționat șeful cabinetului de miniștri.

La rîndul său, directorul adjunct al Departamentului infrastructura municipală şi de mediu al BERD a afirmat că scopul Acordului este finanțarea unui proiect important care să îmbunătățească sistemul de termoficare din zonă și să ofere populației servicii de calitate. „Este al doilea proiect finanțat de BERD, care va fi realizat în municipiul Bălți, iar acest fapt demonstrează că putem colabora eficient cu autoritățile Republicii Moldova și în afara capitalei țării”, a spus Lin o’Grady.

Oficialul de la BERD a adăugat că echipamentele reînnoite vor asigura servicii mai eficiente, un control mai bun din partea beneficiarilor al serviciilor de încălzire, precum şi o economie considerabilă de energie. Lin o’Grady a reiterat disponibilitatea BERD de a continua susținerea Republicii Moldova în realizarea proiectelor de modernizare a ţării.

Valoarea totală a proiectului este de zece milioane de euro, dintre care trei milioane vor fi oferite în calitate de grant din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu, iar şapte milioane vor constitui investiţiile BERD, oferite în condiţii avantajoase pe un termen de 15 ani, o perioadă de graţie de 3 ani şi dobînda la rata LIBOR + marja 1-2%.

În rezultatul implementării Acordului se estimează o creştere a producerii de energie termică cu aproape 60%, reducerea consumului de energie electrică cu 30%, dar şi îmbunătăţirea calităţii mediului ambiant din Bălţi datorită modernizării tehnologice a întreprinderii. Va fi înlocuit echipamentul specializat al furnizorului de energie termică, inclusiv cazanul care funcţionează acum pe bază de cărbune cu unul pe bază de combustibil ecologic (biomasă). De asemenea, proiectul prevede instalarea punctelor termice individuale în clădirile din Bălţi, care vor permite un control eficient al consumului de energie termică.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Republica Moldova, oferind sprijin pentru dezvoltarea sectorului privat, promovarea standardelor europene şi a serviciilor publice eficiente şi durabile. Pînă în prezent, BERD a investit aproximativ 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?