X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Mesajele unioniste ale politicienilor români au tentă electorală

30 oct. 2014,, 12:10   Politică
3582 2
Foto: tribuna.md
Actuala campanie electorală din România abundă, ca niciodată, în mesaje unioniste, lansate cu scopul clar de a obține voturi la alegeri. Opinia aparține analistului politic Ion Tăbîrță și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul declarațiilor privind unirea celor două țări, făcute atît de președintele statului vecin, Traian Băsescu, cît și de candidatul la prezidențiale Victor Ponta.
Potrivit politologului, în cadrul interviului acordat postului public de televiziune Moldova 1, Băsescu și-a reiterat viziunile unioniste anunțate acum un an, doar că într-o formă mai blîndă, de această dată.

„Declarațiile anterioare ale lui Băsescu au provocat repulsie la Chișinău, și nu doar din partea partidelor de esență filorusă, dar și din partea premierului Iurie Leancă, care a reacționat destul de critic, spunînd că declarațiile lui Băsescu pot provoca probleme guvernării de la Chișinău. Sîntem în campanie electorală, iar din acest motiv se fac declarații tari. Putem spune că Băsescu și-a reiterat mesajele, dar a tăiat din anumite ascuțișuri”, a punctat Tăbîrță.

În ceea ce privește îndemnul candidatului la alegerile prezidențiale din România Victor Ponta, privind așa-numitul proiect al „Marii Uniri”, planificat pentru anul 2018, politologul afirmă că mesajul se înscrie în logica strategiei lui electorale. Potrivit lui Tăbîrță, Ponta încearcă să meargă pe urmele lui Băsescu, mizînd în mod esențial pe voturile cetățenilor români din Republica Moldova.

„Băsescu a cîștigat alegerile din 2009 datorită voturilor venite de la cetățeni din diasporă, inclusiv cei din Republica Moldova. Anume cetățenii români din Moldova au înclinat balanța în favoarea lui Băsescu. Proiectul unirii anunțat de Ponta se pliază pe mesaje sentimentale, el dublează practic declarațiile lui Băsescu. Mai degrabă a luat această dată – 2018 – ca pe un reper simbolic”, a explicat Ion Tăbîrță.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?