Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Şedinţa Guvernului a fost amânată din cauza lipsei de consens - opinia expertului

29 oct. 2014,, 14:15   Politică
3511 1
Foto: gov.md
Şedinţa Guvernului, programată pentru miercuri dimineaţă, a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată pe motiv că "agenda membrilor de Guvern este foarte încărcată". Pe ordinea de zi a şedinţei, anunţată pentru ora 09.00, faţă de ora obişnuită 15.00, au figurat 24 de chestiuni.

În opinia unor experţi, solicitaţi de "Infotag", motivul real al amânării şedinţei este că membrii Cabinetului de Miniştri nu au ajuns la un consens în privinţa majorării resurselor financiare pentru acordarea compensaţiilor producătorilor de fructe care au avut de suferit de pe urma embargoului impus de Rusia, dar şi în rezultatul îngheţurilor din raioanele de nord ale ţării.

"În fond, este vorba de două propuneri - una care vizează majorarea imediată a compensaţiilor prin rectificare de buget, iar a doua - iniţierea negocierilor cu Banca Mondială pentru oferirea unui ajutor financiar în acest sens în sumă de $10 mil.", au spus experţii.

Potrivit lor, în cazul primei propuneri, iniţiativa vine din partea vicepremierului, ministrului Economiei, Andrian Candu (Partidul Democrat) şi vizează suplinirea celor 138 mil. de lei cu încă 60 mil. de lei.

"Propunerea însă nu este susţinută de Premierul Iurie Leancă (PLDM). Acesta consideră că iniţiativa este lansată în interes electoral şi urmăreşte scopul de a creşte popularitatea PDM", afirmă experţii.

În cazul celei de-a doua propuneri, privind negocierile cu Banca Mondială, compensaţiile ar putea fi acordate abia în februarie 2015.

După cum s-a relatat anterior, asociaţiile de agricultori au solicitat autorităţilor să anunţe situaţie de force-major în domeniul pomiculturii. De asemenea, ele solicită ca Guvernul să-şi asume responsabilitatea în faţa Parlamentului şi să identifice resurse financiare pentru a compensa pierderile tuturor producătorilor de fructe care au dat merele la procesare până la data de 30 septembrie.

De asemenea, agricultorii cer ca Guvernul să găsească resurse şi pentru compensarea pierderilor în cazul merelor de iarnă, pe care agricultorii nu au reuşit să le recolteze şi au îngheţat pe copaci. Potrivit preşedintelui UniAgroProtect, Alexandru Slusari, statul ar trebui să compenseze cu minimum 1,5 lei - 2 lei un kg de mere de iarnă.

În cazul în care solicitările producătorii agricoli nu vor fi îndeplinite, aceştia ameninţă cu proteste în masă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?