Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

BEI: Moldova are nevoie de majorarea investiţiilor (VIDEO)

29 oct. 2014,, 07:00   Business
6342 0
Foto : noi.md
Anghelina Taran

Pe 27 octombrie, Banca Europeană de Investiţii şi-a deschis un oficiu în Moldova – al doilea din ţările CSI (primul a fost deschis la Kiev). Directorul reprezentanţei este Lilia Cerneavskaia. Oficiul se află în incinta centrului Sky Tower.

De ce în Moldova?

„Moldova este o ţară cu orientare europeană clară, ea are o strategie clară de dezvoltare, - a explicat vicepreşedintele BEI Wilhelm Molterer în cadrul ceremoniei de deschidere. – Iar BEI, ca o instituţie financiară a Uniunii Europene susţine acest curs. Vectorul Moldovei a fost ales pînă la lansare activităţii băncii aici”.

Wilhelm Moltere a menţionat că Moldova este una dintre ţările-cheie, cu care colaborează BEI. Pe parcursul celor şapte ani de activitate în Moldova (un acord în acest sens a fost semnat noiembrie 2006 şi ratificat în februarie 2007), aici au fost scrise un şir de istorii de succes. În total, au fost realizare 13 proiecte în valoare totală de 586 mil. euro. Din toate ţările CSI, cărora banca le acordă credite, cel mai mare nivel de finanţare pe cap de locuitor este în Moldova (170 euro).

Pentru comparaţie: în Georgia BEI a investit 110 euro pe cap de locuitor, în Ucraina – 49 euro, în Armenia – 47, Kazahstan – 12, Rusia - 11 euro.

Aceste investiţii sunt foarte importante pentru prevenirea creşterii şomajului în ţară. la rîndul său, premierul Iurie Leancă a menţionat că, datorită proiectelor implementate su sprijinul BEI, în Moldova au fost create circa 20 de mii de locuri de muncă.

„Noi deschidem acest oficiu pentru c ă dorim să conlucrăm mai bine şi cu oamenii de afaceri, şi cu sectorul public din această ţară. Sectorul public are nevoie de investiţii în infrastructură, iar cel privat – în primul rînd, în agricultură, - consideră vicepreşedintele BEI. – Al doilea motiv pentru care noi suntem aici este că Moldova a făcut un pas important, semnînd Acordul de Asociere cu UE. Acest fapt oferă ţării foarte multe oportunităţi şi, totodată, generează necesitatea unor investiţii majore în afaceri, deoarece accesul pe o piaţă nouă este doar o faţă a medaliei, alta fiind competitivitatea. Ţara trebuie să fie competitivă pe piaţa europeană”.

De ce este nevoie pentru aceasta?

- Pentru a spori nivelul de competitivitate, pe de o parte, este nevoie de perfecţionarea de către Guvern a bazei normative şi legislative, iar pe de alta – sunt necesare investiţi, - a continuat Wilhelm Molterer. – BEI negociază cu Comisia Europeană crearea unui fond special pentru implementarea Acordului de creare a Zonei Aprofundate şi Atotcuprinzătoare de Liber Schimb (DCFTA), pentru a susţine sectorul real al economiei. Posibil, la acest fond vor contribui şi alte instituţii financiare ale UE. Acest fapt va oferi un semnal pentru creditarea companiilor în scopul lansării producţiilor, pentru care fondul oferă garanţii.

De asemenea, trebuie îmbunătăţite capacităţile de creditare ale sectorului financiar, fapt ce va permite dezvoltarea pieţei financiare, ce deserveşte companiile noi (precum se ştie, băncile nu prea oferă împrumuturi pentru companiile noi). Odată cu deschiderea reprezentanţei în Moldova, BEI este gata să-şi sporească activitatea în ţara noastră, încercînd să răspundă la maxim solicitărilor guvernului.

Economia nu trebuie să depindă de alegeri

„Alegerile au loc mereu. Dacă economia va depinde de alegeri, atunci ea nu se va ameliora, pentru că ea are nevoie de investiţii, - menţionează Wilhelm Molterer, răspunzînd la întrebarea Noi.md dacă nu este riscant să vină în Moldova în ajunul alegerilor. - Noi suntem gata să continuăm finanţarea, însă pentru a fi activi în ţară, trebuie să avem susţinerea guvernului şi a instituţiilor europene. Indiferent, cu cine vor vota cetăţenii, noi vom lucra cu guvernul. Ţara şi-a stabilit un scop clar european. Acum trebuie să aducem investiţii pentru atingerea acestui scop. Trebuie să creăm istorii de succes”.

Vicepreşedintele BEI consideră că la Chişinău trebuie continuată finanţarea proiectelor în transportul public urban, de aprovizionare cu apă şi evacuarea apelor reziduale, care ar pute fi extinse şi în alte oraşe ale ţării. „Totodată,este un proiect important – gazoductul dintre Moldova şi România, care are şi o componentă socială, importantă pentru dezvoltarea localităţilor rurale”. Banca negociază intens cu Guvernul o posibilă finanţare a acestuia.

„În opinia noastră, prioritatea investiţiilor este tot ce ţine de implementarea DCFTA, pentru a susţine dezvoltarea ţării. Spre exemplu, pentru lansarea proiectului „Fruit Garden Moldova” noi am obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru includerea în proiect a componentei educaţionale – desfăşurarea trainingurilor pentru sporirea capacităţilor manageriale ale oamenilor, pentru ca ei să-şi poată gestiona eficient afacerile”.

Băncile au nevoie de mai multă transparenţă

La întrebarea dacă mijloacele BEI vor fi accesibile şi pentru băncile moldoveneşti, BERD a refuzat să colaboreze cu unele instituţii financiare autohtone, dl Molterer a răspuns: „Pentru aşa instituţii ca BEI şi BERD, trebuie să aveţi un sistem bancar puternic pentru a coopera cu băncile europene. Ştiu că se discută despre sporirea calităţii serviciilor sistemului bancar din Moldova. Guvernul trebuie să facă acest lucru împreună cu Banca Naţională, prin perfecţionarea legislaţiei”.

NOI.MD: Implementarea proiectului pentru viticultură şi vinificaţie „Filiera vinului (în valoare de 75 mil. euro) este tergiversată de faptul că Moldova-Agroindbank a fost exclusă din programul de parteneriat al BEI (din cauza necorespunderii cerinţelor de transparenţă privind proprietarii acţiunilor), însă această bancă deserveşte multe întreprinderi din ramură. Ar putea fi oare soluţionată întrebarea privind reincluderea băncii în programul de cooperare?

W. Molterer: Noi am discutat problemă cu guvernul şi cu BNM în contextul introducerii în legislaţie a noilor cerinţe privind transparenţa băncilor. Dar noi dorim să vedem progrese în această direcţie.
NOI.MD: Proiectele BEI conţin vreun sistem de protecţie împotriva corupţiei, pentru ca mijloacele alocate să fie cheltuite eficient?

W. Molterer: De acest lucru se ţine cont în mod obligatoriu şi devine clar din evaluarea reglementării legale din ţară, din faptul în ce măsură acolo este implementată legislaţia UE. Noi nu suntem nişte observatori pasivi ai procesului de valorificare a banilor oferiţi de noi. Dacă vedem o utilizare incorectă a lor, atunci reacţionăm imediat. Noi credem că activitatea economică trebuie să fie transparentă. Acesta este una din priorităţile noastre.

Moldova este un exemplu de cooperare

Wilhelm Molterer a menţionat că activitatea BEI în ţările Parteneriatului Estic depinde inclusiv de ţara însăşi. „Noi nu creăm proiecte, noi le finanţăm. Este interesant că de la începutul activităţii noastre în această ţară, guvernul a fost extrem de activ, propunînd noi proiecte investiţionale (amintim că în 2007 a fost alt guvern – n.r.).

Deoarece Moldova a devenit lider în implementarea proiectelor investiţionale, ea a devenit lider şi în obţinerea finanţării pe cap de locuitor. Doar două proiecte „Filiera vinului” şi „Fruit garden Moldova” au o valoare totală de 200 mil. euro. Iar semnarea Acordului de Asociere cu UE trebuie să doar să fortifice poziţia Moldovei de lider, deoarece asociaţia cu UE necesită investiţii, pentru ca să deveniţi competitivi pe această piaţă. Totodată, pentru aceasta este nevoie de stabilitatea încasărilor la buget şi de siguranţa sistemului bancar, la care BEI, desigur, nu are nicio atribuţie directă.

Moldova este, într-adevăr un exemplu de succes al cooperării noastre. Astfel, noul proiect „Fruit garden Moldova” a fost discutat de Guvern şi BEI timp de trei luni –o perioadă record. Însă noi nu împărţim pur şi simplu banii, noi îi alocăm doar dacă aceasta este într-adevăr necesar. Sincer să fiu, BEI este precaută la toate etapele de investiţionale. Finanţarea ulterioară ar putea fi chiar sistată, dacă în cadrul realizare a proiectului sînt depistate acţiuni negative”.

Va obţine oare mediul de afaceri acces direct la finanţarea BEI?

Motivul deschiderii oficiului BEI este necesitatea de a avea un contact zilnic cu sectorul privat şi cel public, a spus Wilhelm Molterer. În proiectele pentru business „Filiera vinului” (în desfăşurare) şi „Fruit garden Moldova” (va fi realizat după ratificarea de către parlament, cel mai probabil, în 2015) creditarea este prevăzută prin intermediul sistemului bancar din Moldova. Dar nu este exclus că vreo companie privată ar putea obţine finanţare direct de la BEI, ocolind banca moldovenească, dacă proiectul va corespunde numeroaselor cerinţe ale băncii europene.

Totodată, el a menţionat că pentru companiile private BEI „are o limită de creditare directă a afacerilor, în primul rînd aceasta se referă la volumul de finanţare de peste 15 mil. euro. Însă despre costul împrumuturilor interlocutorul nu a vrut să vorbească, invocînd secretul comercial.

Referindu-se la avantajele BEI pe piaţa Moldovei, vicepreşedintele băncii a menţionat „în primul rînd, o mulţime de proiecte, mai ales în infrastructură (în programele comune de finanţare), precum şi aşa proiecte mari pentru businessul privat ca „Filiera vinului” şi “Fruit garden Moldova”. Unul din atuurile BEI este faptul că noi oferim, în afară de finanţare, şi asistenţă tehnică, deoarece noi avem experienţă de peste 50 de ani”.

El a mai spus că BEI nu face diferenţă între băncile europene şi cele moldoveneşti, în procesul de selectare. „Este important ca acestea să corespundă cerinţelor, inclusiv să corespundă acestora după înlăturarea neajunsurilor. Oamenii trebuie să înţeleagă că noi lucrăm cu bani împrumutaţi, oferiţi de UE şi că noi suntem responsabili, de facto, de realizarea cu succes a proiectelor şi de calitatea implementării lor!”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?