Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova este stimulată dezvoltarea robototehnicii

28 oct. 2014,, 17:15   Ştiinţă şi IT
4993 0
Foto: shkola24.wordpress.com
În Moldova este stimulată dezvoltarea robototehnicii. Acest fapt este confirmat de deschiderea marţi, la Chişinău, la colegiului politehnic a Roboclub.

Potrivit agenţiei "Infotag", managerul proiectului USAID CEED II, Serghei Botezatu, a relatat că utilarea a două cabinete pentru studierea robototehnicii a costat $40 mii.

"Cu un an în urmă am fost în Armenia, unde a fost lansat un proiect similar. Tot atunci am decis să realizăm proiectul în Moldova. Primul Roboclub s-a deschis în primăvara 2014 la Artico, la care participă peste 700 de copii. Acum al doilea - la colegiul politehnic. De asemenea, cooperăm cu unele licee din capitală, unde în curând vor apărea secţii similare", a spus el.

Potrivit spuselor directorului colegiului, Vasile Vrînceanu, studierea robototehnicii acum are loc facultativ, dar posibil în curând va deveni o disciplină de bază.

"Colegiul întotdeauna a susţinut tinerii, specialităţile legate de tehnică acum sunt actuale. Şi mulţi dintre absolvenţii noştri se angajează în companii IT", a spus el.

Directorul general al Starnet, Alexandru Macedon, care este partenerul proiectului, a spus că compania ajută financiar la utilarea acestor secţii în licee.

"La începutul lunii noiembrie va avea loc deschiderea oficială a Roboclub la liceul Ion Creangă, iar la mijlocul lunii, la Liceul Mihai Grecu. Până la sfârşitul anului, cred că aceste secţii vor apărea în liceele Orizontul şi Mircea Eliade. În total Starnet total a alocat 250 mii lei pentru utilarea secţiilor în licee", a spus el.

Scopul principal al proiectului "Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor II" (CEED II), finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), este de a ajuta întreprinderile moldoveneşti să concureze u succes pe piaţa locală şi internaţională. Direcţiile ţintă ale proiectului CEED II sunt: accesorii de moda, mobilier si bunuri de uz casnic, tehnologia informaţiei (IT), industria de cusut/textile, vin şi turism. Acesta este implementat din decembrie 2010 până în decembrie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?