Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Un expert american consideră că referendumul privind acordul de asociere cu UE va contribui la păstrarea unităţii Moldovei

28 oct. 2014,, 16:30   Politică
3345 1
Foto: moldova24.net
Vicedirectorul Institutului American în Ucraina (IAU), expertul american James George Jatras, consideră că "desfăşurarea în Moldova a unui referendum cu privire la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va contribui la păstrarea unităţii Moldovei". Potrivit agenţiei "Infotag", astfel expertul a declarat marţi, la deschiderea unei "mese rotunde" la Chişinău.

"Moldova se pregăteşte pentru alegeri parlamentare din 30 noiembrie, decisive, care pot determina cel mai important subiect al sorţii Acordului de Asociere (AA) şi liber schimb (DCFTA) cu Uniunea Europeană. În această situaţie nu este clar dacă ia în calcul clasa politică de la Chişinău istoria Ucrainei", a menţionat expertul. Potrivit opiniei sale, în condiţiile "disonanţei acute a opiniilor societăţii, acutizarea tensiunilor şi polarizării puternice a opiniilor", liderii politici "tot mai puţin tind să comunice cu oponenţii în spiritul compromisului şi respectului reciproc".

"În loc să amîne referendumul pentru după alegeri, în dependenţă de cine va câştiga, poate are sens de a cere toate părţile să-şi exprime poziţia acum, înalte de alegeri. Disponibilitatea părţilor de a desfăşura referendumul după alegeri poate ajuta la păstrarea unităţii Moldovei", a menţionat Jatras.

Potrivit spuselor sale, promovarea ideii referendumului ar fi demonstrat "respect faţă de toţi moldovenii, indiferent de apartenenţa etnică, limb a pe care o vorbesc sau alfabetul folosit".

"Învăţînd din exemplul fără de succes al Ucrainei este foarte important pentru ca moldovenii să caute decizii echilibrate, care vor consolida ţara, nu o vor rupe în bucăţi", a subliniat expertul.

El a amintit că aceasta "este foarte important şi pentru Transnistria şi Găgăuzia".

"Noi nu trebuie să uităm exemplul Ucrainei, care a fost absorbită de haos după încercarea lui Victor Ianukovici de a schimba, nu de a anula înţelegerile atinse între Kiev şi Bruxelles. Acea simplă încercare a scos la iveală lupta continuă "cine pe cine" pe principiul "câştigătorul primeşte tot" între cei care sunt "pentru" şi cei "contra" Europei. Şi toate speranţele pentru echilibru în Ucraina şi lume au devenit imposibile. Nu trebuie să se întâmple la fel şi în Moldova", a conchis Jatras.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?