Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

După alegeri Moldova trebuie să stabilească un dialog cu Rusia - Prim-ministrul Iurie Leancă

27 oct. 2014,, 14:00   Politică
5339 10
Foto: noi.md
Prim-ministrul Iurie Leancă consideră că "după alegerile parlamentare va fi necesar de a stabili un dialog activ între Moldova şi Rusia". Potrivit agenţiei "Infotag", astfel Premierul a declarat la emisiunea "Vineri cu Anatolie Golea", la RTR-Moldova.

"După venirea la putere în 2009 am avut un dialog armonios, intensiv cu Rusia. Da am avut probleme, dar puteam să le discutăm deschis şi să decidem, să stabilim, ce ne uneşte, unde avem interese comune. Din păcate, în ultimul timp nu mai avem un astfel de dialog - credeţi-mă nu s-a întâmplat din vina noastră. Din partea noastră este şi voinţă, şi dorinţă, şi capacitate de a identifica soluţii de compromis. Şi de aceasta, sper, ne vom putea ocupa după alegeri", a spus Leancă.

Premierul şi-a exprimat speranţa că "conflictul dintre Rusia şi Uniunea Europeană va fi depăşit".

"RM este doar un mic element aici. Nu sunt prea mulţumit de actuala stare a relaţiilor cu Rusia, facem totul pentru îmbunătăţirea acestora, dar deocamdată acest subiect depinde de mulţi factori", consideră Premierul.

Potrivit spuselor sale, "trebuie să fim consecvenţi şi oneşti în dialog".

"Spunem acelaşi lucru la Moscova şi Bruxelles. Din 2009 vorbim despre orientarea europeană a RM. Pentru Moldova este o chestiune de supravieţuire. Sunt convins că statul nostru poate supravieţui doar în cadrul modelului european, Doar aceasta ne oferă o şansă de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova", a spus şeful Guvernului.

El şi-a exprimat speranţa că Coaliţia de guvernare va reuşi să obţină majoritatea în viitorul Parlament şi să se menţină la putere.

"Problema constă nu atât în păstrarea puterii, cât în necesitatea de a menţine cursul de dezvoltare a ţării, continuarea reformelor şi obţinerea eficienţei, rezultatelor acestora, care vor fi resimţite de cetăţeni. Noi trebuie nu doar să continuăm reformele, ci să atingem un salt calitativ", a spus Leancă.

El este mulţumit de rezultatele activităţii Guvernului său, menţionând că subordonaţii săi "sunt profesionişti în domeniul lor".

"Am dovedit că putem lucra în coaliţie. Până în 2009, un partid a avut monopol asupra puterii. Nu cred că trebuie să ne întoarcem la asta. În coaliţie deciziile sunt luate mai dificil. Dar acestea sunt soluţii verificate, atunci când există un control, există un sistem de control şi de echilibru", a declarat Prim-ministrul.

Întrebat despre viitorul prim-ministru, Leancă a precizat că el este gata să continue să activeze în această funcţie. El nu a negat afirmaţia că acest fapt a fost cerut şi principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova din ţările UE, subliniind că " cu ei au fost stabilite contacte bune, atât la nivel guvernamental cât şi la nivel personal".

Vorbind despre posibilitatea ca Guvernului să-şi asume responsabilitate faţă de Parlament, despre care a scris presa în legătură cu amendamentele la Legea cu privire la bugetul 2014, el a spus că "prima data aude despre asta ...".

"Noi nu avem o necesitate de a modifica bugetul, inclusiv în legătură cu achitarea compensaţiilor agricultorilor. În deciziile luate totul este prevăzut, Guvernul îşi va onora pe deplin promisiunile faţă de agricultori", a concluzionat Prim-ministrul Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?