Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Faceți cunoștință cu Oscar, unul din cei 20 de câini specializați în găsirea substanțelor stupefiante antrenat de EUBAM

25 oct. 2014,, 13:45   Societate
3543 0
Foto: protv.md
Oscar este unul din cei 20 de câini specializați în depistarea substanțelor stupefiante al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, care are un regim normal de muncă, pauze de masă și chiar un salariu oferit cu hrană pentru câini. El este unul din „câinii antidrog” care poate depista chiar și cel mai slab miros de droguri, substanțe explozive sau arme.

Aceasta se datorează faptului că simțul său natural al mirosului s-a dezvoltat considerabil prin treninguri profesionale, precum cel ce a avut loc la mijlocul lunii octombrie la Ocnița, nordul Moldovei, la inițiativa Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și în Ucraina (EUBAM) și Centrului Chinologic al Serviciului Vamal din centrul raional Ocnița, Moldova. Treningul de două zile a întrunit echipele canine ale serviciului vamal din Moldova, Ucraina și România.

„Este un eveniment unic pentru noi, deoarece este pentru prima dată când toate cele trei servicii se întrunesc pentru a face schimb de experiență în dresarea câinilor și pentru a învăța ceva nou unul de la altul”, a afirmat Victor Popovici, Șeful Centrului Chinologic din Ocnița și principalul conducător al acestui eveniment.

„De exemplu, când câinele găsește ceva, acesta de regulă dă un semnal, începând să roadă locul cu ghearele. Aceasta nu numai că poate fi periculos pentru câine, ci și poate să distrugă amprentele sau cele mai mici urme ale traficantului, fapt ce complică considerabil investigația ulterioară. Există o metodă nouă de antrenare a „câinilor antidrog” – să li se comande „PE LOC” când găsesc ceva. Este mult mai sigur. Noi vom utiliza această tehnică în antrenarea noilor noștri cățeluși”, a afirmat Popovici.

În timpul instruirii, echipele canine din trei țări diferite au avut ocazia să-și testeze aptitudinile de depistare a drogurilor, țigărilor și substanțelor explozive în situații din viața reală, astfel ca perchezițiile în trenuri sau vehicule împreună cu unitățile vamale mobile. Pe lângă aceasta, unitatea canină a beneficiat de un feedback din partea colegilor săi de peste hotare și a discutat cele mai eficiente tehnici de dresare a câinilor utilizate de serviciile sale partenere de peste hotare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?