Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Primăria are planuri mărețe de reorganizare a transportului public

25 oct. 2014,, 12:15   Societate
2758 0
Foto: flux.md
Anul 2025 este termenul-limită stabilit de autoritățile municipale pentru îmbunătățirea serviciului de transport public în capitală. Cel puțin asta prevede Strategia în domeniu, aprobată în această săptămînă de Consiliul Municipal Chișinău, a cărui buget se ridică la 220 de milioane de euro, informează NOI.md.

Potrivit șefului adjunct al Direcției transport a capitalei, Vitalie Butucel, soluțiile la cele mai stringente problemele din transportului public municipal se regăsesc în această Strategia. Documentul a fost elaborat în baza recomandărilor unei companii de consultanță germană, care a întocmit un studiu în acest sens, cu finanțare din partea BERD-ului.

Întrucît, Primăria municipiului nu dispune de cele 225 de milioane de euro necesare pentru investiții, prevederile Strategiei urmează a fi implementate prin intermediul parteneriatelor publice-private.

„Strategia este un document complet, care prevede că toată rețeaua de transport public urmează a fi modificată, infrastructura rutieră modernizată. Documentul mai presupune trecerea la sistemul de etichetare electronică în troleibuze, introducerea sistemelor GPS în toate mijloacele de transport public, renovarea parcului rulant la RTEC și a celui urban de autobuze. În cazul etichetării electronice de exemplu vom solicita licitația internațională pentru a găsi o companie care să fie dispusă să investească”, a explicat Butucel.

Funcționarul a menționat că deocamdată autoritățile încearcă să combată problema suprapunerii rutelor de microbuz cu cele de troleibuz și autobuz. „Cu operatorii de microbuze nu putem avea o colaborare sănătoasă. Am fost amenințați de nenumărate ori și nevoiți să venim cu măsuri de urgență. De cînd au fost anulate opt linii de microbuze, încasările zilnice ale RTEC au crescut cu 120 de mii de lei, iar la autobuze cu 20 de mii de lei. Sînt venituri considerabile”, susține Butucel.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?