Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

România promite să acopere toate necesităţile Moldovei în gaze pînă în 2019

25 oct. 2014,, 11:00   Economie
3076 2
Foto: infoprut.ro
Pînă în 2019 România trebuie să dispună de un volum suficient de gaze pentru acoperirea tuturor necesităţilor sale şi ale Moldovei. Potrivit comunicatului mediilor de informare românești, acest fapt l-a declarat Prim-ministrul României Victor Ponta, după ce a vizitat companiile „Transgaz” şi „Romgaz”, relatează NOI.md.

El a menţionat că dacă toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagră se confirmă și va începe extragerea lui, atunci pînă în 2019 trebuie să fie suficient gaz și pentru România, și pentru Moldova.

Victor Ponta a spus că una din priorităţile Companiei „Transgaz” trebuie să fie transportul de gaze pînă la Chișinău, pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova. El a amintit despre darea în exploatare la 27 august curent a gazoductului Iaşi-Ungheni, care trebuie să fie prelungit pînă la Chişinău. Premierul român a menţionat că gazoductul Iaşi-Ungheni are deocamdată în primul rînd o valoare simbolică, pe urmă, o valoare economică limitată. Potrivit lui, România va putea acorda Moldovei adevăratul sprijin atunci cînd va fi construită și stația de comprimare și va fi mărită capacitatea de transport a acesteia. „Atunci cînd practic vom putea să livrăm la nevoie, gaz, pînă la Chișinău, nu doar pînă la Ungheni. Moldova este prioritate absolută. Tot ce gîndim despre energie, gîndim nu doar pentru România, și pentru Moldova”, a declarat Victor Ponta.

El a îndemnat conducerea Companiei „Transgaz” să ia în calcul și proiectele internaționale TAP și TANAP, care vizează aducerea gazelor din Azerbaidjan, prin coridorul sudic, pe piețele țărilor din Europa.

Victor Ponta a reamintit, de asemenea, că România dispune de un volum suficient de energie electrică, dar pentru exportul ei din România în Moldova este necesar să se dezvolte infrastructura de transport a Companiei „Transelectrica” şi să se construiască noi linii electrice de tensiune înaltă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?