X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Șelari: În loc să gîndim cu capul, din nou solicităm Europei facilități suplimentare

24 oct. 2014,, 16:15   Economie
2752 0
Foto: noi.md
„Este clar pentru toată lumea că declarația lui Mihai Ghimpu este un simplu PR politic, însă aici din nou avem de a face cu o tendință periculoasă, care s-a înrădăcinat în conștiința majorității cetățenilor noștri”, a declarat pentru NOI.md directorul executiv al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că intenționează să solicite Comisiei Europene să revadă condițiile de import a merelor moldovenești pe piața UE și să examineze posibilitatea de excludere a „prețului minim de export”. Potrivit lui Ghimpu, prețul recomandat de 0,46 euro/kg depășește cu mult prețul de cumpărare a merelor moldovenești, ceea ce reprezintă o barieră în calea accesului fructelor noastre pe piețele UE http://www.noi.md/ru/news_id/49680.

Galina Șelari a amintit că „producătorii europeni de fructe și legume, inclusiv mere, se confruntă cu probleme proprii legate de surplusul de producție și embargoul rusesc”. „Este normal că autoritățile de acolo își bat capul de producătorii proprii pe care îi subvenționează semnificativ și impozitele cărora formează bugetul. De ce atunci trebuie să mire faptul că ei își protejează în fel și chip piața proprie, inclusiv de prețurile dumping la merele moldovenești?!”.

„Deranjează altceva: din anul 2008 sînt aplicate cote la exportul fără taxe pe piața UE a unor categorii de mărfuri din Moldova, pe care noi nu le-am ales. Începînd cu anul 2010 au fost purtate negocieri privind asociarea la zona de liber schimb. Producătorii noștri de mere și prune s-au interesat cumva de standardele europene? Judecînd după situația de astăzi răspunsul este negativ, pentru că în caz contrar pentru ei nu ar fi o noutate faptul că Europa nu are nevoie de prune de formă alungită, ci doar de formă rotundă”, a menționat economista.

„Marea noastră problemă este că noi continuă să trăim după principiul: va veni boierul și va decide totul”.

„Ținînd cont de faptul că UE acceptă pe piața sa doar 0,2% din volumul total al mărfurilor a producției din țările terțe, din care face parte și Moldova, noi niciodată nu vom nimeri pe piețele lor cu ceea ce producem în prezent. Un exemplu elocvent este producția noastră alcoolică. În schimb, în nici o țară nu există restricții la exportul producției ecologic pură, de exemplu. Subliniez încă o dată: noi trebuie să găsim nișa noastră, nu să solicităm facilități”, a subliniat experta.

„Mai este o confirmare a obiceiului nostru de a aștepta soluționarea problemelor de sus. Noi ascultam vorbe dulci despre 500 de milioane de cumpărători europeni, dar nu ne-am gîndit la acea cotă limită de 0,2%, de aceea nici nu am comparat această cifră mizeră cu faptul că Rusia importă pînă la 40% din volumul total de produse consumate. Pentru piața estică se dă o luptă nu pe viață, ci pe moarte. Noi vedem cum s-au activizat țările producătoare de mărfuri alimentare din Asia și America de Sud după ce Rusia a impus restricții la importul producției europene.

Politicienii fac politică, dar de ce producătorii nu se gîndesc la propriile interese singuri?”, a conchis Galina Șelari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?