X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alegeri 2014: Observatorii OSCE își încep misiunea în Moldova

24 oct. 2014,, 12:15   Politică
3708 1
Foto: forum.md

Peste 200 de observatori din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) din cadrul OSCE vor monitoriza alegerile parlamentare din 30 noiembrie. La finalul misiunii, observatorii OSCE vor întocmi un raport cu privire la modul în care au fost respectate principiile democratice de desfășurare a scrutinului, informează NOI.md.

Primul grup de observatori, format din 22 de membri, își va începe misiunea de monitorizare pe termen lung, săptămîna viitoare. Alți 200 de observatori vor fi angajați într-o misiune pe termen scurt și vor sosi în țară cu cîteva zile înainte de data scrutinului propriu-zis.

Potrivit șefului misiunii de observatori, John Petersen, experții vor monitoriza alegerile în conformitate strictă cu standardele OSCE și metodologia proprie de evaluare. Totodată, experții vor atrage atenția asupra modului în care se desfășoară campania electorală, cum sînt finanțate partidele și posibilele manipulări în ziua scrutinului. Reprezentantul OSCE a ținut să precizeze că rolul observatorilor ține strict de raportarea lacunelor și nu presupune vreo intervenție în procesul electoral.

„Am venit aici fără niciun fel de idei preconcepute și fără o agendă fixă. Vom evolua aceste alegeri în conformitate cu angajamentele electorale consemnate în documentul de la Copenhaga din 1990 și prevederile legislației naționale. Noi aplicăm aceleași standarde și metodologii în raport cu toate statele membre OSCE. Noi nu sîntem nici poliția electorală și nici supraveghetori. Sîntem cointeresați ca alegerile să se desfășoare în mod transparent, corect, imparțial”, a precizat John Petersen.

Rezultatele preliminare ale monitorizării vor fi făcute publice pe 1 decembrie, iar un raport exhaustiv va fi dat publicității în luna februarie. Pe lîngă constatările experților legate de alegeri, raportul va conține și o serie de recomandări în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ și eliminarea lacunelor.

Precizăm că misiunea de observatori OSCE se va afla în Moldova la invitația Comisiei Electorale Centrale. Pînă în prezent, OSCE a fost implicată în 10 misiuni de monitorizare a alegerilor în țara noastră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?