Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Majorarea lefilor judecătorilor încă nu a dus la sporirea responsabilităţii acestora - ministrul Justiţiei

24 oct. 2014,, 11:45   Societate
2451 0
Foto: moldova24.net
Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, consideră că "majorarea salariilor judecătorilor încă nu a dus la sporirea responsabilităţii lor". Potrivit agenţiei "Infotag", astfel ministrul a declarat la conferinţa internaţională care are loc la Chişinău în zilele de 23 şi 24 octombrie cu sprijinul financiar al USAID.

Ministrul a subliniat că "autorităţile depun eforturi considerabile pentru reformarea sistemului judiciar, ceea ce este una din priorităţile principale ale actualului Guvern".

"Am decis să majorăm treptat salariile judecătorilor. A fost o decizie dificilă, care este contestat de mulţi cetăţeni. Dar fără ea este imposibil să mergem mai departe. În acelaşi timp, au fost înăsprite cerinţele faţă de sistemul judiciar. Din păcate, nu toţi judecătorii îndeplinesc aceste cerinţe, ceea ce explică credibilitatea scăzută din partea populaţiei", a spus Efrim.

El consideră că "indiferent de acest lucru, este necesar de a continua reformele, în mod constant să ne apropiem de realizarea sarcinilor propuse".

"Bugetul instituţiilor judiciare a crescut cu 73% comparativ cu 2012. Respectiv, avem dreptul de a cere eficienţă, ca oameni să simtă rezultatele reale ale reformelor", a spus ministrul.

Potrivit spuselor sale, "chiar şi în unele ţări din UE nivelul de încredere în sistemul judiciar este mic" dar "această stare a lucrurilor nu poate fi tolerată, este important de a continua lucrul".

Ambasadorul adjunct al SUA în Republica Moldova, Kara McDonald, a subliniat că organizarea acestei conferinţe reprezintă "sprijinul direct oferit de Statele Unite pentru reformarea sistemul judiciar din Republica Moldova".

"Managementul modern al instituţiilor judiciare este esenţială pentru îmbunătăţirea percepţiei cetăţenilor faţă de sistemul judiciar. Cetăţenii vor susţine investiţiile realizate în reforma sistemului judiciar, dacă vor vedea că aceste investiţii sunt gestionate corespunzător", a spus diplomatul.

La conferinţa internaţională "Administrarea modernă a instanţelor de judecată - moment-cheie a reformei judiciare", participă membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, experţi din România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Olanda, Albania şi Australia, precum şi preşedinţii judecătoriilor din Republica Moldova. În cadrul evenimentul de două zile expertii vor discuta despre cele mai recente progrese în domeniul instituţiilor judiciare şi cea mai de succes experienţă internaţională în acest domeniu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?