X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Analişti: Decizia Guvernului de a reduce numărul secţiilor de vot în Federaţia Rusă, nu este argumentată

24 oct. 2014,, 08:45   Politică
4059 2
Foto: noi.md
Deschiderea secţiilor de votare peste hotarele ţării, a stîrnit discuţii aprinse. Unii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în Rusia s-a decis deschiderea a 5 secţii de vot, în timp ce în Italia vor fi deschise 25. Astfel, decizia autorităţilor de a micşora numărul secţiilor de vot în FR de la 15 la 5, a fost catalogată de unii reprezentanţi ai opoziţiei ca fiind o ”bîtă geopolitică folosită pentru electoratul incomod”.

Pavel Midrigan, avocat: ”În 2009 am deschis secţii de vot în cadrul consulatelor şi ambasadelor. Am avut un şir de plîngeri atunci din partea partidelor democratice. Ulterior în 2010, am avut deschise mai multe secţii de vot, ca urmare a modificării legii. Pot să spun, că am pornit atunci cu stîngul. Ambasadele nu duc evidenţa cetăţenilor noştri, aflaţi peste hotare. Respectiv, am pornit sub presiunea că, cetăţenii trebuie să aibă dreptul la vot. Eu cred că, secţiile de votare reduse în FR, au tangenţă directă cu embargoul rusesc”.

Şi directorul CREDO, Sergiu Ostaf, crede că decizia aceasta nu este una corectă. ”Lipseşte o argumentare pentru decizia ce a fost luată. Eu cred că, există o logică politică predominantă şi lipsesc raţionamentele adecvate. Şi în cazul acesta o să fie învinuiri, că există o preferinţă politică în realizarea dreptului de vot pentru anumiţi cetăţeni şi în defavoara altora. Cetăţenii pot depune o plîngere şi să se revolte. Este foarte clar în acest caz că, drepturile cetăţenilor moldoveni din FR vor fi încălcate”.

Viorel Cibotaru, director IESP, dimpotrivă este de părere că, executivul a făcut în aşa fel, încît drepturile cetăţenilor la vot să nu fie lezate. ”Cînd oamenii cer să voteze, Guvernul nu le poate refuza. În această chestiune, noi trebuie să pornim nu de la modul cum asigură guvernarea acest drept, dar cum cer cetăţenii acest drept de a vota”.

Alexei Tulbure, analist politic: ”Toţi cetăţenii, indiferent unde muncesc, au aceleaşi drepturi. Ceea ce a făcut guvernarea, este o sălbăticie. Puterea de azi nu mai are nici o frică. Acum se deschid secţii de votare doar pentru cei care îi susţin. Este o atitudine discriminatorie. Deschidem 25 de secţii de vot în Italia, vrem să scoatem toate voturile de acolo şi doar cîteva deschidem în FR. Nu pot să înţeleg logica autorităţilor. Cred că ei, trebuiau să ofere mai multe detalii la această hotărîre, unde să explice de ce s-a procedat anume aşa”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?