X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Țăranu: Kremlinul încearcă să-și protejeze agentura din Moldova

24 oct. 2014,, 09:30   Politică
6765 28
Foto: moldova.org
Analiștii politici interpretează diferit comentariile Ministerului rus de Externe privind eventuala tensionare a situației politice din țară. În timp ce unii politologi califică gestul drept amestec în treburile interne ale statului, alții - drept un avertisment la adresa partidelor de guvernare, informează NOI.md.

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, reacția dură a autorităților ruse față de cea mai recentă hotărîre a Curții Constituționale este una ordinară și se încadrează în politica imperialistă promovată de această țară. Politologul consideră că asemenea acțiuni constituie o intervenţie în treburile statului, dar autorităţile trebuie să reacționeze liniștit.

„Rusia încearcă să mențină fostele republici sovietice în zona sa de influență geopolitică. Hotărîrea Curții Constituționale este o decizie internă a sistemului politic al statului. Prin aceste acțiuni Kremlinul încearcă să-și protejeze agentura în Moldova, partidele de orientare euroasiatică. Rusia doar se demască în acest fel”, a explicat Anatol Țăranu.

Politologul Bogdan Țîrdea consideră că astfel Federația Rusă încearcă să se apere pe de o parte și să atenționeze guvernarea de la Chișinău, pe de alta.

„Eu nu aș spune că este o ingerință brutală în treburile interne. Este o reacție firească a unui stat care înțelege că într-un fel sau altul este exclus din cîmpul politic. Rusia este îngrijorată de aceste tentative de exclude opțiunea euorasiatică. Aceste acțiuni creează la Moscova o senzație că guvernarea de la Chișinău are o atitudine vizibil dușmănoasă. Totodată, aceste acţiuni ar putea fi interpretate în calitate de un avertisment că s-a întrecut limita”, a explicat Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?