X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

„Farmer” : În cazul unei aglomeraţii albinele nu culeg nectarul, ci doar se ocupă cu polenizarea plantelor (FOTO)

23 oct. 2014,, 16:10   Business
4548 0
Foto: beebazar.ru

În cadrul expoziţiei internaţionale specializate „Moldagroteh” (toamna) şi a tîrgului „Farmer”, desfăşurate în aceste zile pe teritoriul CIE „Moldexpo”, poţi vedea nu numai cele mai performante tehnologii şi tehnici moderne, dar şi să afli multe lucruri curioase. De acest fapt s-a convins corespondentul agenţiei de ştiri NOI.md.

Spre exemplu, ştiaţi că savanţii din Israel au inventat recent un plastic special străveziu (policarbonat) pentru amenajarea serilor, care permite trecerea doar unui singur spectru de lumină, ceea ce are un impact pozitiv asupra dezvoltării plantei?! În afară de aceasta, dacă doriţi, acesta va fi acoperit cu un strat special, care va preveni apariţia condensatului pe pereţii interiori ai serei. Nu ştiaţi? Atunci sînteţi aşteptaţi la „Moldexpo”, la expoziţia reprezentanţei firmei franceze „Onduline” în Moldova.

Directorul executiv al vestitului distribuitor de materiale de acoperiş în Moldova Ianoş Svarciuc a povestit că ei activează în ţară din anul 2010. Pentru promovarea materialului necunoscut, spre deosebire de ardezia de azbest, este nevoie de cel puţin 7 ani pentru ca clienţii potenţiali să afle de la primii cumpărători despre avantajele acestei inovaţii. Astăzi,însă, vînzările cresc. Ceea ce ţine de materialul-miracol izraelian, este o afacere suplimentară.

Începînd cu anul 1999 Serghei Bîzdîga se ocupă serios cu apicultură. Foarte curînd el şi-a dat seama (avînd un interes sporit şi după cîteva deplasări în străinătate) că apicultorii moldoveni au rămas în urmă şi procesul de prelucrare a ramelor cu faguri de miere poate fi automatizat, ceea ce va contribui la reducerea substanţială a cheltuielilor. Iniţial el a procurat utilaj pentru sine, iar ulterior a început să importe utilaj şi alte dispozitive din Ucraina şi Polonia.

„La început pare cam scump. Dar iată că datorită unei centrifugi mici doi oameni timp de cîteva ore fac munca care ar face o jumătate de sat timp de o lună. Tendinţa de a economisi şi înţelepciunea ţărănească sînt mai bune decît orice publicitate în afacerea mea”, a zîmbit apicultorul.

Astăzi antreprenorul nu numai produce singur, dar şi procură loturi mari de miere, o ambalează şi o exportă aproape toată în Germania.

„Eu am citit că în SUA pentru instalarea stupilor pe plantaţiile cu flori şi în grădini înflorite stăpînii acestora achită sume enorme. Iar la noi cum e?”, a hotărît să-şi arate cunoştinţele autorul acestui articol, însă a eşuat.

„Trebuie să ţii cont că pe un hectar se permite să fie cel puţin 15 familii de albine, ceea ce de fapt duce la pierirea lor. În cazul unei asemenea aglomeraţii albinele nu culeg nectarul, care este insuficient, ci doar se ocupă cu polenizarea plantelor”, a relatat Bîzdîga.

Iar bărbatul care stătea în preajmă a adăugat că la noi proprietarii livezilor sau plantaţiilor cu culturi înflorite întîi le stropesc cu pesticide, iar apoi comunică acest fapt apicultorilor”.

Am putea povesti mai multe lucruri interesante despre expoziţie, dar totuşi e mai bine să veniţi şi să vedeţi totul singuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?