Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ceşuev: Moldova se află în pragul falimentului (VIDEO)

23 oct. 2014,, 13:00   Economie
6717 6
Foto: noi.md
„Actuala guvernare a adus Moldova în pragul falimentului fără niciun cataclism şi criză globală”, a declarat pentru NOI.md expertul economic, Vissarion Ceşuev.

În opinia interlocutorului, „recenta declaraţie a Misiunii Fondului Monetar Internaţional privind neexecutarea cronică de către Guvern a bugetului la capitolul venituri este o dovadă elocventă a acestui fapt”.

„În anii guvernării actualei coaliţii bugetul de stat n-a fost executat niciodată. În politica bugetară, fiscală, vamală lipseşte elementara disciplină. Totodată, RM a sporit datoria externă garantată de stat de la 12,3 la sută în anul 2009 pînă la 18 la sută în 2014. Mai mult ca atît, Guvernul deja a început să contracteze credite preconizate pentru anii 2015-2017. În opinia mea, toate aceste acţiuni sînt rezultatul unei atitudini nechibzuite şi iresponsabile a Guvernului faţă de creditele donatorilor noştri străini”, s-a arătat convins expertul.

El a reamintit că „în ansamblu, în aceşti ani Cabinetul de Miniştri a încheiat 35 de contracte de credit în valoare de 968 milioane de euro şi 340 milioane de dolari. De două ori, în anii 2010 şi 2011, în valoare de 2,7 milioane de euro şi, respectiv, 12 milioane de dolari a fost finanţat aşa-numitul Guvern Digital. Unde este el acum? Mai ales că pînă în anul 2009 toate lucrările vizavi de acest proiect au fost efectuate la nivel de 95 la sută. Cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare au fost perfectate 5 contracte pentru reconstrucţia traseului Chişinău-Soroca. Pînă la urmă, tronsonul Sărăteni-Soroca a fost modernizat pe banii SUA. Pentru proiectul „Drumul Vinului” în anul 2011 au fost alocate 75 de milioane de euro. Unde-i „Drumul Vinului”?! Nu mai vorbim despre creditele de multe milioane destinate alimentării cu apă, reconstrucţiei drumului Căinari-Vulcăneşti-Ciumai”, a continuat analistul.

„Noii Parlament şi Guvern vor fi nevoiţi să cureţe grajdurile financiare ale lui Augias. Moldova este în pragul falimentului şi-mi este foarte frică ca cuiva să nu-i vină în cap vreo idee să contracteze credite noi pentru achitarea datoriilor vechi, - a avertizat interlocutorul. – Trebuie să facem ordine şi să învățăm să cîştigăm, aşa cum s-a procedat în anii 2001-2009, perioada în care Partidul Comuniştilor, aflat la putere, a redus datoria de stat de la 1,4 miliarde de dolari pînă la 770 milioane de dolari, fără a recurge la finanţare externă”, - a conchis Ceşuev.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?