X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

O companie moldovenească comercializează cartofi specifici (FOTO)

23 oct. 2014,, 11:50   Business
12619 2
Foto: noi.md
„În timpul cel mai apropiat cumpărătorii de la supermarketuri vor fi plăcut surprinşi de posibilitatea de a procura cartofii germani nu doar ambalaţi, ci şi spălaţi”, a comunicat pentru NOI.md directorul „Europlant-Moldova”, Radu Grosu.

În perioada 22-25 octombrie, pe teritoriul CIE „Moldexpo” se desfășoară expoziţiile internaţionale specializate „MOLDAGROTEH” (toamna) şi tîrgul „FARMER”.

La standurile distribuitorului german „Europlant” în Moldova întotdeauna este aglomerat, îţi vine greu să treci pe lîngă coşurile cu cartofii selecţi de mai bine de 10 soiuri. După cum s-a adeverit, germanii produc şi vînd fermierilor seminţe ale 80 de soiuri de cartofi. Totodată, fiecare soi are o destinaţie specială – pentru pregătirea cartofilor pai, pireului, garniturii la carnea de oi sau pasăre etc.

„Cu germani este plăcut şi interesant să lucrezi. Cînd în anul 2005 noi am încheiat un contract de cooperare, timp de trei ani partenerii noştri nu numai au finanţat toate cheltuielile de întreţinere a personalului, oficiului, transportului etc., dar i-au instruit pe specialiştii noştri, au împărtășit experienţa nemijlocit în Germania. Nu ne-au aruncat în apă după principiul: vei supravieţui – bine, nu vei supravieţui – aşa şi va rămîne. La început ne-au învățat să înotăm”, a relatat Grosu.

Interlocutorul a precizat că astăzi Compania importă şi vinde anual fermierilor moldoveni peste 2 mii de seminţe calitative, fără viruşi şi cu productivitate înaltă. Cererea este mereu în creştere – agricultorii au apreciat imediat avantajele acestei cooperări. În afară de aceasta, firma lui Grosu importă şi livrează cartofi ambalaţi şi în supermarketurile moldoveneşti.

Fiind întrebat de ce nu se însuşeşte producerea seminţelor de cartofi la noi în ţară, Radu a precizat că temperaturile înalte de vară nu permit cultivarea cartofilor în Moldova. Pentru a obţine material semincer calitativ, mercurul termometrului nu trebuie să depăşească valoarea de 30°. În afară de aceasta, cele mai potrivite se consideră solurile nisipoase. Totodată, Radu Grosu a specificat că Compania lui cultivă cartofi, destinaţi ambalării, pe un teren de 30 de ha. Dar numai condiţiile climaterice din Germania asigură calitatea înaltă ale cartofilor.

„În timpul apropiat se aşteaptă sosirea unui utilaj special: vom spăla, usca şi ambala cartofii în plase cu volumul 1,5-2 kg pentru magazine. Preţul va creşte puţin, dar cumpărătorul nu va primi „mîţa în sac”, el va înţelege imediat că cartofii sînt de calitate înaltă. Consumatorul moldovean are dreptul la deservire la nivel european”, s-a arătat convins Grosu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?