X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Situaţie absurdă în stil kievean: cu preţul suntem de acord, dar nu vom plăti

23 oct. 2014,, 02:45   Externe
4245 2
Foto: 2stocks.ru
La Bruxelles s-a încheiat fără niciun rezultat runda de negocieri cu privire la livrările de gaz în Ucraina. Kievul a fost de acord cu preţul, 385 de dolari pe mia de metri cubi, dar nu este dispus să plătească.

O nouă rundă de negocieri este planificată pentru 29 octombrie. Între timp, mandatul comisarului UE pentru energie, Gunther Oettinger, care deja de jumătate de an este mediator la negocierile privind gazul şi cunoaşte toate detaliile, expiră pe data de 31 octombrie.

Kievul a continuat şantajul la negocieri. El ba a insistat ca un mediator să cumpere gaz rusesc direct la frontiera cu Rusia şi apoi să i-l vândă lui, ba a acuzat Gazprom că încalcă obligaţiile contractuale, ba a ameninţat cu „gazul în sistem revers” sau cu sistarea tranzitului „din cauza intransigenţei Rusiei”. În principiu, Moscova este de acord să livreze gaz pe perioada de iarnă, daca i se garantează plata datoriei în tranşe. Dar pentru asta Kievul trebuie să plătească în avans 1,6 miliarde de dolari pentru livrările din noiembrie şi decembrie.

„Ni se promite să ni se plătească, dar nimeni nu dă nici un fel de garanţii juridice şi nu spune de unde se vor lua banii”, a declarat după întâlnire ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak. „Nu se cunoaşte clar nici cantitatea de gaz de care are nevoie Ucraina în cadrul regimului de plată în avans pentru noiembrie-decembrie anul curent. Şi, cel mai important, nu s-a rezolvat problema plăţii acestor livrări. Ucraina nu a confirmat nici sursele de finanţare. De asemenea, Comisia Europeană nu a confirmat sursele fondurilor care ar putea fi alocate de Bruxelles”.

„Încă o dată am fost martorii unei tentative de a ne obliga pe noi să plătit Maidanul şi întregul Guvern kievean”, a spus şeful Gazprom, Aleksei Miller. „Poziţia Rusiei a fost prezentată încă la Milano de preşedintele Vladimir Putin. El a spus că noi nu ne luăm noi obligaţii de finanţare a Ucrainei. Totodată nu se examinează posibilitatea vinderii de gaz la frontiera ruso-ucraineană unui mediator european”. Iluziile legate de gaz ale autorităţilor de la Kiev s-au manifestat clar în multe dintre declaraţiile ministrului ucrainean al Energiei, Iuri Prodan. Deja după negocieri, el a declarat pentru ziarişti că partea ucraineană „acceptă preţul convenit pentru perioada de iarnă”, iar preţul la vară va fi mult mai scăzut. Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a menţionat că la Bruxelles nici măcar nu s-a discutat despre un preţ de vară sau livrări pe timp de vară, deoarece încă nu s-a rezolvat problema datoriei, plăţii în avans şi a sursei de finanţare.

Acum UE se teme că Ucraina va începe la iarnă să fure gaz rusesc. Aşa cum s-a întâmplat în decembrie 2009, când Naftogaz a început să fure din gazul destinat Bulgariei, Slovaciei, Ungariei şi Serbiei, lăsând aceste ţări să îngheţe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?