X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Încălcare a constituţiei refuzul dreptului de a vota în baza paşapoartelor sovietice

22 oct. 2014,, 18:00   Societate
5792 13
Foto: interact.md
Refuzul dreptului de a vota la alegeri în baza paşapoartelor sovietice, care a intrat în vigoare în Moldova din 1 septembrie, este o încălcare gravă a art38 a Constituţiei "Dreptul de a alege şi a fi ales". Astfel a opinat miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", reprezentantul coaliţiei "Control Civic - Alegeri 2014", Nicolai Ţveatcov.

El consideră că prin această decizie Guvernul a negat dreptul civil a 34 mii de locuitori ai republicii, care din diferite motive nu au putut sau nu au reuşit să perfecteze documente de tip nou.

"Ne-am adresat întreprinderii de stat Registru, care se ocupă de asigurarea cu documente a acestei categorii de oameni, încercând să clarificăm ce întreprind ei. Răspuns nu am primit. Între timp, aceşti deţinători de paşapoarte sovietice sunt excluşi nu doar din ciclul electoral. Ei nu pot beneficia nici de asistenţă medicală, nici socială, pentru că pentru a o obţine este nevoie de documente de tip nou", a spus Ţveatcov.

"Sunt convins că autorităţile pur şi simplu nu ştiu acum ce s-a întâmplat cu aceşti oameni, dacă sunt în viaţă sau au părăsit ţara. Ei, deţinătorii de paşapoarte sovietice, au fost excluşi din baza de date, ca un balast inutil", a spus expertul.

El a numit o încălcare din partea autorităţilor şi "jocul cu numărul secţiilor de votare de peste hotare".

"Prin Hotărârea Guvernului, de exemplu, în Statele Unite ale Americii şi Portugalia vor fi deschise, respectiv, şase şi cinci secţii. Nu cred că în aceste ţări locuiesc mai mult de câteva zeci de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. În acelaşi timp, în Rusia, unde potrivit Serviciului Federal de Migraţie din Federaţia Rusă locuiesc şi muncesc 500 de mii de concetăţeni, vor fi deschise tot cinci secţii. Luând în calcul că în ziua alegerilor la o secţie votează în medie 3 mii de oameni, este evident că autorităţile RM lipsesc de dreptul la vot cetăţenii care au fost nevoiţi să plece din ţară în căutarea unui loc de muncă", a spus Ţveatcov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?