X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Raport: fiecare al 10-lea candidat în deputat a fost tras la răspundere penală

22 oct. 2014,, 17:45   Politică
4817 0
Foto: grenada.md
Fiecare al 10-lea candidat în deputat din campania pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a fost tras la răspundere penală, a spus miercuri reprezentantul Coaliţiei "Control Civil - Alegeri 2014", Nicolai Ţveatcov.

El a relatat în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag" că din 1600 de cetăţeni, care au fost incluşi pe listele partidelor deja înregistrate la CEC, 171 a fost tras la răspundere penală, iar partidele comunist reformator şi liberal reformator au inclus în liste două persoane care au o pedeapsă penală neispăşită.

"Astăzi ei au fost excluşi din campania electorală", a constat expertul, indicând unul din instrumentele de luptă a actualei guvernări intentarea dosarelor penale, atât împotriva membrilor partidelor de opoziţie, cât şi împotriva activiştilor societăţii civile.

Ţveatcov consideră inadmisibilă tentativa participanţilor activi la dezordinile din aprilie 2009 de a candida la postul de demnitar.

"În partidul Naţional Libera sub в„–5 în listă figurează Sergiu Laşcu, care conduce Mişcarea Naţional-Creştină şi este liderul Gărzii Naţionaliste", a spus Ţveatcov.

Reprezentantul coaliţiei a calificat drept o vădită încălcare a art13 punct3 a Codului Electoral participarea la campania electorală a demnitarilor ce reprezintă partidele de la guvernare.

"Din 90 de demnitari 10 nu au degrevat din funcţie şi folosesc resursa administrativă în beneficiul formaţiunilor lor. S-au evidenţiat în acest sens liberal-reformatorii (4), liberalii (2) şi câte un funcţionar public din PDM, PLDM, partidul "Renaştere" şi Patria, a comunicat Ţveatcov.

"În art 13 al Codului Electoral se vorbeşte că persoanele cu înaltă funcţie de răspundere din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin", a amintit el.

Experţii au remarcat în acest sens acţiunile ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga - candidat în deputat din partea PDM.

"Din 1 noiembrie 2014 circa 15 mii de familii aşteaptă majorarea indemnizaţiilor cu 40 de lei, şi la acestea vor putea pretinde şi familiile care dispun de televizoare color, maşini de spălat şi aspiratoare, ceea ce anterior nu se admitea", a menţionat Ţveatcov.

El a indicat că aceasta este o atitudine cinică faţă de persoanele nevoiaşe şi necesităţile acestora, precum şi o încălcare a art47 p.6 a Codului Electoral, în care se vorbeşte că "candidaţii nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice  (resursele administrative) în campaniile electorale".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?