X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova nu poate găsi investitori pentru Centrul Agroalimentar din Chişinău

22 oct. 2014,, 16:15   Economie
3766 0
Foto: ruvr.ru
Ministerul Agriculturii nu a putut identifica investitori pentru construcţia Centrului Agroalimentar din Chişinău şi a prelungit termenul de prezentare a ofertelor tehnice şi financiare la concursul pentru atragerea investiţilor respective pînă la 10 decembrie 2014, relatează NOI.md. Acest fapt l-a comunicat viceministrul Economiei şi Industriei Alimentare al Moldovei, Gheorghe Gaberi.

Decizia privind prelungirea termenului de desfăşurare a concursului a fost luată în legătură cu faptul că pînă la termenul de 1 octombrie, stipulat anterior, nu a fost depusă nici o cerere de participare la acesta.

Anterior Compania italiană „Veronamercato”, specializată în comercializarea legumelor şi fructelor, şi-a manifestat interesul pentru proiectul construcţiei Centrului nominalizat, însă n-a prezentat nici o ofertă pentru acest concurs.
Ministerul Agriculturii al Moldovei a anunţat concursul de atragere a investiţiilor pentru construcţia Centrului agroalimentar în Chişinău la sfîrşitul lunii august a anului curent, declarînd că intenţionează să selecteze un investitor pentru realizarea primei etape a proiectului „Centrul Agroalimentar din Chişinău”, activitatea de bază al cărui va fi prelucrarea şi comercializarea produselor agricole, în care Ministerul Agriculturii va deţine o cotă-parte a acţiunilor.

Se preconizează să se identifice un investitor care va finanţa proiectul pe calea procurării a pachetului de acţiuni de 50 la sută din capitalul statutar al SA „Centrul Agroalimentar din Chişinău” (se prevede o emisie suplimentară a acţiunilor cu valoarea nominală de 1000 de lei, valoarea totală a primei etape a proiectului fiind de 20 milioane de euro), fără modificarea statutului terenurilor agricole, destinate acestui proiect.

Concursul de selectare a investitorului pentru finanţarea a cotei de 50 la sută din valoarea totală a primei etape a proiectului se desfăşoară în conformitate cu procedurile prevăzute de Regulamentul privind atragerea investiţiilor în societăţile comerciale cu capital public sau public-privat, aprobat prin Hotărîrea Guvernului din 21.06.2013. Ofertele urmează să fie pregătite şi prezentate în conformitate cu Caietul de sarcini şi trebuie să includă în mod obligatoriu viziunea asupra proiectului construcţiei şi funcţionării Centrului Agroalimentar din Chişinău, elaborată în baza principiilor rentabilităţii şi eficientizării cheltuielilor; un plan de afaceri pentru exploatarea şi dezvoltarea acestui Centru Agroalimentar pe termen mediu şi lung; confirmarea intenţiei de a efectua investiţii în valoare de 50 la sută din valoarea totală a proiectului prin subscrierea la 50 la sută din acțiunile emisiei suplimentare ale SA „Centrul Agroalimentar Chişinău”; o notificare de la o bancă comercială europeană cu privire la situaţia financiară a investitorului; documentele ce ar confirma experienţa în realizarea şi gestionarea unor proiecte similare pe plan internaţional; alte documente şi informaţii corespunzătoare.

Condiţiile de participare la concurs şi documentele care urmează să fie incluse în oferte sînt expuse în Caietul de sarcini. Selectarea investitorului va fi efectuată de către Comisia de concurs prin metoda evaluării ofertelor tehnice şi financiare. Participanţii la concurs vor achita pentru Caietul de sarcini 200 de lei. Garanția de participare la concurs este de 200 mii de lei, rambursabilă pentru ofertanţii necîștigători. Candidatul selectat va avea posibilitatea să utilizeze garanția de participare în procesul implementării proiectului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?