Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Iarmarocul promisiunilor electorale

22 oct. 2014,, 15:00   Politică
8901 6
Foto: noi.md
Xenia Florea

Asociația pentru Democrația Participativă (ADEPT) a creat o bază de date cu promisiuni electorale (și nu numai) ale partidelor politice și ale anumitor politicieni. Pentru ca alegătorii să poată vedea în ce măsură politicienii moldoveni se țin de cuvînt și cît de des uită de obligațiile lor pînă la următorul ciclu electoral.

Culegerea tezelor electorale poate fi găsită pe site-ul promis.md. Acest portal nu susține doar informația despre faptul cine, cînd și ce a promis poporului, dar și cu ajutorul unui sistem special calculează timpul rămas pînă în momentul în care promisiunea anunțată trebuie îndeplinită.

Pentru Moldova, apariția unei astfel de platforme on line (apropo, ea a fost creat cu susținerea Departamentului de Stat al SUA) este un know-how absolut. Pentru alte țări, site-urile speciale de monitorizare a promisiunilor electorale sunt un lucru obișnuit. Spre exemplu, în Georgia funcționează portalul dreammeter.ge, pe care sunt plasate toate promisiunile electoral ale lui Bidzina Ivanișvili și coaliției „Visul georgian”, care a obținut mai mult de jumătate din locuri în Parlamentul Georgiei în urma alegerilor din 2012.

Partidul Democrat

La alegerile din 2010 democrații au mers sub lozinca „Bunăstare, Respect, Progres!”. însă timp de patru ani, așa și nu au reușit să obțină bunăstarea cetățenilor și progresul economic, în pofida creșterii trîmbițate de 8,9% pe parcursul anului 2013. De aceea, în alegerile din 2014, PDM merge cu lozinca modestă „Creștem Moldova!”.

Cu patru ani în urmă, democrații i-au promis electoratului o nouă cultură de conducere: un guvern fără corupție, relații de clan și cumătrism. Au anunțat politica socială drept prioritatea nr.1. Fapt ce trebuia să se reflecte prin scutirea de taxa de stat la înregistrarea primei căsătorii, oferirea unui ajutor material unic în mărime de 5000 de lei tinerilor însurăței, majorarea îndemnizației unice la nașterea copilului pînă la 7500 de lei, majorarea anuală a pensiilor cu cel puțin 25%.

Însă cînd pe parcursul a patru ani opoziția o întreba pe ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, unde sunt majorările promise, răspunsul era unul și același: „Pentru majorarea pensiilor în buget trebuie să fie miliarde de lei, pe care nu le avem”. Sau „coeficientul legal, cu care noi putem indexa pensiile este foarte mic”.

În anul 2010, PDM planifica să facă Moldova „mai atractivă pentru investitorii străini” (în acest context este suficient să ne amintim de scandalurile dintre organele de control și compania americană „Lear Corporation”, cea germană „Draexlmaier” sau austriacă „AVE Energie Ag”). ȘI să „îmbunătățească mediul de afaceri (întreprinzătorii se plîng regulat pe imprevizibilitatea politicii fiscale, iar anul viitor, din cauza lipsei politicii fiscale pe 2015, nu va fi o excepție).

Totodată, în platforma electorală 2010 se menționa că „PDM consideră că pentru dezvoltarea satului moldovenesc este nevoie, în primul rînd de deblocarea piețelor externe, mai ales a cele rusești. Un guvern responsabil nu poate ignora faptul că Rusia este principala piață de desfacere a producției agricole moldovenești”. Aici, cum se spune, comentariile sunt de prisos.

În 2014, Partidul Democrat își bazează din nou pachetul promisiunilor electorale pe atragerea investițiilor străine – „atît din Vest, cît și din Est”. În opinia democraților, Republica Moldova ar putea atrage ușor pînă la 1 mild. euro pe an. Ce-i drept la finele anului 2013, volumul investițiilor străine în economia moldovenească a constituit doar $231,3 mil., ceea ce este cu 32% mai mult față de anul 2012.

PDM promite, de asemenea, să introducă impozitul unic în mărime de 12%, să mențină la nivelul de 8% TVA în agricultură și în domeniul procesării producției agricole primare. Pentru a-i stimula pe tineri să investească în agricultură, va fi lansat programul „Tînărul fermier”, în cadrul căruia vor fi oferite granturi nerambursabile în valoare de 10 mii de euro pentru efectuarea investițiilor în sectorul agricol.
.
Partidul Democrat se obligă să investească anual cîte 1 mild. lei în modernizarea drumurilor locale. Să aloce anual din buget mijloace pentru deschiderea sau modernizarea creșelor sau grădinițelor în FIECARE localitate și pentru reparația maternităților în fiecare centru raional. PDM va scuti de impozitul pe venit în primii 3 ani întreprinderile mici și mijlociu nou create. Iar price cetățean al RM, care se va întoarce de peste hotare și va dori să investească cel puțin 10 mii de euro în afaceri, va primi de la stat un grant nerambursabil de cel puțin 10 mii de euro pentru investiții suplimentare.

Partidul Liberal-Democrat

PLDM a participat la alegerile din 2010 sub lozinca „Moldova fără sărăcie”, care se preconiza a fi eradicată cu ajutorul „economiei puternice și eficiente”, a investițiilor străine, care în următorii trei ani trebuiau să constituie $2,6 mild. (în final, acest indicator nu a ajuns nici la un miliard); salariul mediu de 7 mii de lei pînă în 2013 (în 2013, guvernul a stabilit mărimea salariului mediu pe economie la nivelul de 3850 de lei, iar în 2014 – de 4225); majorarea pensiei minime pînă la 1300 lei (în anul curent, după indexarea din 1 aprilie pensia minimă de vîrstă a constituit 804 lei); a îndemnizației unice la nașterea copilului pînă la 10 mii de lei (în prezent, aceasta constituie 3100 de lei la nașterea primului copil și cîte 3400 – pentru nașterea următorilor copii); „100 de mii de locuri de muncă noi, bine plătite”.

O altă prioritate a partidului în alegerile din 2010 era anunțată lupta cu corupția. Însă în anul 2013, în unul dintre interviurile sale, ambasadorul Germaniei în Moldova Mathias Meyer a declarat că „dimensiunile corupției în Moldova a căpătat o amploare înfricoșătoare”.

Totodată, în campania electorală 2010, PLDM a promis să obțină pînă la finele anului 2012 anularea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni pentru călătoriile în UE. Pînă la sfîrșitul anului 2012 acest obiectiv nu a fost atins, el fost realizat abia în anul 2014. Acum, Partidul Liberal Democrat, ce merge în alegeri sub lozinca „Înainte, spre un viitor european!”, promite că pînă în anul 2017 Moldova va obține statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, iar în anul 2020, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Deși pentru UE, care este atentă în privința primirii noilor membri, un asemenea salt ar fi un non sens absolut.

„Planul electoral – 2020” al PLDM se bazează pe patru scopuri principale: studii de calitate, mai multe locuri de muncă, țară fără corupție, viitor european. „Dacă noi ne vom concentra asupra acestor scopuri, atunci în 2020, copiii noștri vor trăi într-o țară cu adevărat europeană”, promite liderul PLDM, Vladimir Filat.

Pînă în 2010, potrivit planului electoral, susținerea financiare din partea UE și a altor parteneri va fi majorată de trei ori. Întregul sistem judiciar va trebui revizuit pînă la această dată. Se preconizează anularea tuturor legilor, care îi protejează pe judecători și funcționari.

Salariile medicilor vor dublate – „pentru a pune capăt corupție în sistemul de ocrotire a sănătății”. Salariul profesorilor de asemenea va crește de două ori pînă în 2010. Iar pragul studiilor obligatorii va fi majorat de la 16 pînă la 18 ani, pentru asigurarea „studiilor complete la nivel european”.

Partidul Liberal și Partidul Liberal Reformator

În alegerile din 2010, nimeni nici nu a auzit de liberal-reformatori, iar Mihai Ghimpu a garantat 100% victoria partidului său, care pe atunci era unit.

Cu patru ani în urmă, liberalii au promis electoratului să efectueze reforma constituțională, deoarece „Constituția, adoptată de Parlamentul din 1994, nu conține voința suverană a poporului”. Victoria asupra corupției, depolitizarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (către anul 2014 acesta a devenit unul dintre cele mai politizate organe); revizuirea structurii teritorial-administrative; asigurarea unei creșteri economice anuale de 7-10%; asigurarea unui sistem echitabil de salarizare; dezvoltarea unui sistem alternativ de pensii; contribuția la „procese investiționale mai agresive”.

Totodată, liberalii au promis să reglementeze și să simplifice procesul de licențiere conform normelor europene; să gestioneze bugetul în mod eficient și transparent; să asigure „retragerea imediată și necondiționată a trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Transnistriei”; extinderea și aprofundarea prezenței internaționale în regiune; invitarea unui contingent internațional al forțelor de menținere a păcii.

Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană a fost anunțată de către partid drept „prioritate absolută”. Liberalii au dorit să vadă RM și în NATO: PL planifica inițierea negocierilor privind Foaia de parcurs pentru aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică.

Acum, Mihai Ghimpu afirmă că formațiunea lui nu doar a îndeplinit, dar și a supra împlinit promisiunile electorale din 2010. Spre exemplu, „în problema limbii, Crăciunului etc.” Singurul fapt ce nu le-a reușit – să adopte o nouă Constituție.

La alegerile din 2014, Partidul Liberal merge cu sloganul „Cu PL în familia NATO și Uniunii Europene!”. Iar liberal-reformatorii, care s-au separat cu un an în urmă de liberali, și-au anunțat drept slogan electoral „Pentru Moldova. Fără Oligarhi”, ceea ce este mai mult decît straniu, ținînd cont de relațiile de aliat ale PLR cu „Coaliția de guvernare pro-europeană”. Reiese că acum liberal-reformatorii vor lupta cu foștii aliați?

Mai mult, liberal-reformatorii, nu se știe de ce, s-au proclamat „o alternativă adevărată actualei clasei politice”, de parcă nu ar face parte din această clasă și nu ar avea statutul de partid aflat la guvernare din 2009.

PARTIDUL COMUNIȘTILOR

În alegerile din 2010, comuniștii au mers sub lozinca „Moldova alege victoria!” și planifica să obține cel puțin 50% din voturi, în caz contrar victoria s-ar fi transformat în înfrîngere – din cauza noului sistem de distribuire a mandatelor. PCRM nu a mai reușit să-și atingă scopurile trasate, de aceea acum partidul vine cu o lozincă mai clară pentru alegător – „Numai PCRM! Numai Voronin!”.

Platforma sa electorală -2010 a PRCM a fost bazată pe trei principii:

1) Reconstrucția socială – comuniștii promiteau restabilirea tuturor garanțiilor sociale, anulate de AIE, să indexeze anual pensia cu cel puțin 17%, să majoreze anual salariul mediu pe economie cu cel puțin 15 – pînă la nivelul ce va depăși de trei ori minimul de existență, către anul 2015 să facă gratuite studiile în instituțiile de stat.

2) Modernizarea economică – modernizarea totală a infrastructurii, majorarea de 8 ori (!) a volumului investițiilor, să promoveze o politică regional în baza strategiei „40 de orașe”, să înlăture cota zero la profitul reinvestit cel puțin pînă în 2015 și chiar să sporească suprafața plantațiilor verzi.
3) Securitatea și coeziunea civică – în acest capitol se promitea dezvoltarea identității naționale moldovenești și diversitatea etnoculturală, sporirea garanției de neutralitate a țării, asigurarea unui parteneriat strategic cu Rusia și relații echitabile și contractuale cu România.

În actuala campanie electorală PCRM promite, în primul rînd, să înlăture criminalitatea și corupția la putere. Pentru atingerea acestui scop se propune prin oferirea dreptului alegătorilor de a rechema deputații de toate nivelurile, dacă ei „își vor trăda electoratul”. Precum și prin alegerea directă a judecătorilor, inclusiv a celor de la Curtea Constituțională, avînd un control direct al societății asupra lor și dreptul la rechemare. Iara procuratura și sistemul judecătoresc „din filialele structurilor comerciale trebuie să se transforme într-un instrument eficient de lichidare imediată a clanurilor mafiotice și oligarhice”.

Pentru „Restabilirea echității sociale și asigurarea sporii calității vieții” se propune majorarea de 5 ori a îndemnizației pentru nașterea și îngrijirea copiilor; sistarea procesului de lichidare a instituțiilor medicale și lansarea procesului de reabilitare și reutilare a lor; anularea „înțelegerilor mafiei farmaceutice”; majorarea de patru ori a veniturilor lucrătorilor medicali; studii gratuite la specialitățile industriale; salariul mediu va depăși de patru ori minimul de existență, iar pensia medie – de două ori; pensiile vor fi indexate de două ori pe an – pe 1 aprilie și pe 1 octombrie; bursele vor ajunge la nivelul minimului de existență.

„Modernizarea economiei” va fi asigurată prin intermediul „noii industrializări”. Pentru atragerea investițiilor, PCRM promite să revină la cota zero a impozitului pe veni și să extindă acțiunea ei pe 5 ani din momentul reinvestirii. Să reintroducă așa-zisa „cotă regională a TVA” în mărime de 15% (ea va fi aplicată pentru programele regionale pentru dezvoltare pe un termen de 7 ani). Și așa-zisa „cotă teritorială a TVA” la fel va fi de 15% pe un termen de 10 ani la furnizarea serviciilor de irigare, păstrare, procesare a producției agricole de către noile întreprinderi în localitățile rurale.

PCRM, de asemenea, se obligă să introducă rambursarea TC la investirea mijloacelor în afara Chișinăului. Și să reducă cota impozitului funciar pe un termen de 5 ani pe terenurile consolidate.

În capitolul „Interesul național – în topul proceselor integraționiste „comuniștii promit să se promoveze strict neutralitatea țării, să înceapă imediat negocierile cu Rusia privind anularea tuturor restricțiilor și interdicțiilor la livrarea producției agricole, să desfășoare referendumul național privind integrarea RM; renunțarea la politica externă a unui vector; să verifice toate acordurile și actele normative pentru excluderea discriminării și asigurarea condițiilor favorabile pentru producătorii naționali”, deoarece „în prezent țara noastră nu este gata de implementarea cerințelor Acordului de Asociere cu UE, care a fost scris în grabă de puterea coruptă a Moldovei și îndreptată împotriva partenerilor noștri din Est”. O altă promisiune a PCRM – anularea „articolelor rușinoase din Legea privind egalitatea șanselor”.

PARTIDUL SOCIALIȘTILOR

PSRM tot se obligă să organizeze un referendum național privind vectorul politicii externe a țării, să denunțe Acordul de Asociere cu UE și să asigure aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. De asemenea, să federalizeze republica, deoarece „politica „pașilor mici” și strategia „conflictului înghețat” și-au demonstrat inconsistența totală”.

Socialiștii se mai obligă să majoreze timp de patru ani numărul locurilor de muncă și a persoanelor ocupate în economie cu 200 de mii, sau cu 17%. Ei promit să asigure o creștere accelerată a mărimii salariilor: ritmurile creșterii salariilor vor fi mai mari decît ritmul de crește a PIB. În final, la un nivel planificat al creșterii PIB cu 46% timp de patru ani salariul mediu va trebui să se majoreze cu 50%, iar mărimea ei nominală – cu 83%. Pensia medie lunară va fi majorată de 2 ori și va depăși minimul de existență a pensionarilor cu 30%.

Printre alte promisiuni electorale ale PSRM se numără: lupta cu oligarhii; revizuirea condițiilor privatizării ilegale („în urma unei analize minuțioase și a unei anchete publice a circumstanțelor privatizării vor fi adoptate măsuri decisive, inclusiv reîntoarcerea întreprinderilor și domeniilor de activitate furate de la stat și contribuabili”); introducerea impozitului pe lux; deofșorizarea economiei; crearea Fondului Investițional de Stat, principalul scop al căruia va fi finanțarea proiectelor mari de importanță națională în domeniul industriei, agriculturii și infrastructurii; reducerea poverii fiscale asupra fondului de salarizare.

Totodată, socialiștii au amenințat în „Soluțiile de alternativă” din vara aceasta să introducă interdicția pe viață la ocuparea posturilor publice și răspunderea materială (inclusiv, confiscarea averii) pentru funcționarii de toate nivelurile, judecători și procurori, precum și a membrilor familiilor lor în cazul unor „decizii ilegale, decizii adoptate în detrimentul intereselor publice, a actelor de corupție, precum și imposibilității demonstrării surselor acumulate și a cheltuielilor efectuate”.

PARTIDUL „PATRIA”

Unele sondaje sociologice garantează partidului „Patria” nou creat, pe care o duce în alegeri controversatul Renato Usatîi, o trecere, deși minimă, în Parlament.

Programul electoral al „Patriei” este destul de original față de platformele electorale ale concurenților săi. De exemplu, „Patria”, nu doar promite să lupte împotriva corupției și să scape statul de oligarhi, dar, în primul rînd, se obligă să elaboreze și să adopte Legea privind lustrația – față de cei care „au servit interesele mafiei și a grupărilor oligarhice”: ”Oamenii, care s-au discreditat în funcții publice, care au adus prejudicii serioase intereselor statului și societății, în opinia noastră, nu pot exercita în continuare funcții publice”.

„Patria” promite să închidă Centru Național Anticorupție, ca „unul din principala sursă de corupție din Moldova”; să introducă prezumpția vinovăției pentru funcționari („funcționarul trebuie să-și demonstreze legalitatea patrimoniului său și a averii ruselor apropiate. Statul nu este obligat să demonstreze ilegalitatea patrimoniului, așa cum se întîmplă în prezent”); să fie confiscată averea funcționarilor, care nu-și pot demonstra legalitatea patrimoniului său (case, mașini, iahturi, hoteluri, conturi bancare etc.), inclusiv în privința celor care deja nu se mai află în serviciul public.

O altă promisiune cu caracter anticorupțional – „înlocuirea totală a conducerii întreprinderilor de stat ca: „Moldtelecom”, „Metalferos”, „Tutun-CTC”, „Franzeluța”,„ Air Moldova” etc.” Și să „curețe organele puterii de stat de exponenții grupărilor oligarhice, inclusiv asemenea instituții publice ca procuratura, CNA (dacă nu va fi lichidată), CCA, Consiliul Superior al Magistraturii, CEC, NAE, Consiliul Concurenței, ANRCETI, Banca Națională, Camera de Licențiere, Serviciul Fiscal de Stat, SIS, Curtea de Conturi, Curtea Constituțională.

„Patria” pledează, de asemenea, pentru desfășurarea referendumului privind vectorul extern al Moldovei. Însă „decizia în favoarea unei sau altei alegeri va fi considerată adoptată atunci cînd pentru această alegere se vor pronunța două treimi din populația țării”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?