X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

MAE al Transnistriei s-a indignat de alăturarea Ucrainei la restricţiile inexistente ale UE faţă de liderii regiunii

22 oct. 2014,, 14:45   Politică
4883 7
Foto: novostipmr.com
MAE al autoproclamatei RMN "cu îngrijorare a perceput informaţia despre o posibilă alăturare a Ucrainei la restricţiile de viză ale Uniunii Europene faţă de reprezentanţii Transnistriei".

În declaraţia Ministerului de Externe al regiunii în acest sens, citată de agenţia "Infotag", se exprimă opinia că acest fapt "poate duce la dezechilibrarea structurii de negocieri şi pierderea încrederii în relaţiile participanţilor în formatul "5+2", deoarece este o gravă încălcare a principiilor de arbitraj obiectiv şi cinstit, precum şi a bazelor activităţii în cadrul formatului şi cu siguranţă va duce la subminarea relaţiilor de bună vecinătate şi cooperare în regiunea de conflict".

În acest sens, Ministerul de Externe a făcut apel către Ucraina şi UE, " cu iniţiativa de a organiza consultări şi acordarea explicaţiilor cu privire la această situaţie, ţinând cont de posibilele modificări de atitudine din Ucraina şi trecerea de la instrumente diplomatice în dialog la o presiune deschisă prin intermediul sancţiunilor împotriva uneia din laturile egale în procesul de negocieri - Transnistria".

În opinia sa, "următoarea extindere a presiunii participanţii asupra părţii transnistrene deformează interacţiunea în procesul de negociere, şi poate fi apreciată ca o demonstraţie a dorinţei unor participanţi în formatul "5+2" de a agrava situaţia din jurul Transnistriei prin intensificarea artificială a tensiunilor, atât între părţile implicate în conflict, cât şi cu participanţii la procesul de negocieri, inclusiv cu Ucraina şi UE".

"Dacă participanţii la procesul de negocieri - Ucraina şi UE - admit continuarea lucrărilor în formatul "5+2", schimbând modurile de abordare de la interacţiune la strangulare, atunci o astfel de alegere depăşeşte limitele diplomaţiei, logicii, şi justiţiei", spune Tiraspol .

În opinia sa, "măsurile de sancţionare întreprinse contravin încercărilor participanţilor în formatul "5+2", la masa de negocieri într-un format multilateral să asigure, printre altele, condiţii normale pentru libera circulaţie a cetăţenilor din Transnistria şi Republica Moldova."

Declaraţia a urmat a doua zi după una similară a Rusiei, în care Ministerul de Externe al FR a declarat că "decizia Ucrainei de a se alătura sancţiunilor Uniunii Europene pe restricţii de vize în privinţa unor foşti conducători ai Transnistriei abia de se încadrează în logica reluării procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană".

În ultimul timp Tiraspol raspunde aproape imediat şi în unison la semnale de la Kremlin. De exemplu, săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a declarat nefondată modificarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, iar a doua zi o declaraţie similară a fost făcută de către Ministerul Afacerilor Externe din Transnistria.

După cum a relatat anterior "INFOTAG", UE a impus sancţiuni împotriva autorităţilor transnistrene în februarie 2003, şi de atunci în fiecare an le extinde. Interdicţia se datorează "nedorinţei regimului de a sprijini eforturile comunităţii internaţionale privind reglementarea transnistreană". Interdicţia a fost susţinută de Statele Unite ale Americii. Lista include aproximativ 20 de persoane, printre care fostul lider al Transnistriei Igor Smirnov şi cei doi fii ai săi - Vladimir şi Oleg, care au deţinut poziţii înalte în Guvern şi Parlament.

Cu toate acestea, în 2009, o iniţiativă de a suspenda restricţiile privind intrarea reprezentanţilor conducerii transnistrene în UE a fost înanintată de autorităţile Republicii Moldova, pentru a dinamiza procesul de reglementare transnistreană.

Deaceea în 2010 sancţiunile au fost suspendate, cu toate că până în prezent au fost prelungite formal, pentru a obliga reprezentanţii de la Tiraspol să nu zădărnicească procesul de negociere. Deşi, o "listă neagră" nu există, deoarece din 2011 regiunea are un nou Preşedinte şi aproape toată conducerea statului a fost schimbată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?