Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Realizarea creditului de 100 de milioane de euro oferit de Polonia va fi monitorizată de o instituție publică

21 oct. 2014,, 12:45   Economie
4017 2
Foto: tv7.md
Guvernul Republicii Moldova a instituit o structură pentru monitorizarea cheltuielilor din cadrul creditului în mărime de 100 de milioane de euro oferit de Polonia pentru modernizarea sectorului agroalimentar al țării, informează NOI.md. În conformitate cu decizia Cabinetului de miniștri, în cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a fost creată „Unitatea de implementare a creditului de asistenţă acordat de Guvernul Poloniei”.

Instituţia va asigura realizarea şi monitorizarea procesului de finanţare a creditării pentru beneficiarii acordului, va oferi resursele financiare prin intermediul diferitelor instrumente financiare, va acorda servicii de instruire şi consultanţă pentru afaceri, suport pentru misiunile de asistenţă tehnică şi organismele internaţionale finanţatoare etc.

Premierul Iurie Leancă a declarat că noua structură urmează să asigure repartizarea geografică corectă a acestor mijloace financiare, astfel încît de creditele preferențiale să poată beneficia agricultorii din toate zonele țării.

De menționat, că 90 de milioane de euro din creditul polonez preferențial de 100 de milioane de euro vor fi folosiți în agricultură, iar 10 milioane de euro – în industrie. Responsabil pentru creditarea în domeniul industriei și infrastructura respectivă va fi Biroul pentru implementarea grantului oferit de Guvernul Japoniei.

Acordul de asistenţă financiară în valoare de 100 milioane de euro a fost semnat pe 14 mai 2014, la Varșovia, în cadrul vizitei delegaţiei Guvernului Republicii Moldova condusă de premierul Iurie Leancă.

Creditul polonez în sumă de 100 milioane de euro a fost oferite pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală a dobînzii de 0,15% și o perioadă de graţie de cinci ani. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroalimentar al Republicii Moldova, în scopul restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producția de produse agricole tradiționale (lapte, carne), precum și a altor produse agricole competitive.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?