Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Europa este cea care trebuie să-şi asume riscuri pentru Ucraina

20 oct. 2014,, 18:30   Externe
1192 0
Foto: ruvr.ru
Marţi a avut loc o nouă rundă de negocieri cu privire la gaz în formatul Comisia Europeană-Ucraina-Rusia. Înainte de întîlnire, Moscova şi Kievul au modificat propunerile lor privind livrările pe timp de iarnă, dar acest lucru nu rezolvă problema datoriei ucrainene de multe miliarde.

Rusia şi Ucraina au modificat propunerile privind livrările de gaz pînă la sfîrşitul lunii martie 2015, care au drept scop anularea riscurilor pentru tranzitul european. Între altele, Rusia a redus la un miliard şi jumătate de dolari prima tranşă de plată a datoriei pentru gaz. Kievul trebuie să găsească resurse financiare pentru plata viitoarelor livrări, deoarece Rusia nu va mai furniza gaz pe datorie.

După negocierile de la Milano dintre Vladimir Putin şi Piotr Poroşenko, preşedintele ucrainean a menţionat că Ucraina poate folosi banii de la FMI şi alte organizaţii financiare internaţionale. Fireşte, europenii sînt interesaţi la fel de mult să se ajungă la un compromis între Rusia şi Ucraina. Ei nu vor să îngheţe la iarnă în numele marilor idealuri democratice. Deşi, după cum consideră unii experţi, Europa trebuie să poarte partea sa de responsabilitate pentru criza ucraineană, care a fost rezultatul firesc al schimbării neconstituţionale a puterii în ţară.

„Cineva trebuie să plătească datoria la gaz a Ucrainei. Cel mai probabil este vorba despre Europa. Cineva trebuie să fie garantul financiar şi politic al Kievului. Cineva trebuie să-l oblige să dea dovadă de responsabilitate. În prezent, din păcate, nu există un garant”, consideră politologul Iuri Solozobov.

Datoria totală a Ucrainei pentru gazul rusesc este, după estimarea companiei Gazprom, de 5,3 miliarde de dolari. Însă Rusia este dispusă să reducă această datorie la 4,5 miliarde, calculînd datoria pentru gazul livrat în aprilie, mai şi iunie cu o reducere de 100 de dolari. Kievului nu-i convine mecanismul propus de reducere a preţului cu 100 de dolari pentru mia de metri cubi pe seama taxelor vamale. Partea ucraineană a propus varianta sa de plătire a datoriei.

Însă problema nu constă în aceste detalii, ci în faptul că Ucraina nu poate plăti nici datoria în variantă redusă. Ţinînd cont de toate circumstanţele, datoria ucraineană se ridică la zece miliarde. În această situaţie, Rusia continuă să dea dovadă de disponibilitate de a ajunge la un compromis, deşi acesta prezintă riscuri economice. Europenii trebuie să răspundă cu aceeaşi monedă, dovedind că sînt şi ei gata să rişte măcar cu ceva.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?