X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert: Nimeni nu a calculat că prețul la cartofi ar putea fi un leu

20 oct. 2014,, 14:30   Economie
12808 3
Foto: econet.ru
„De faptul că fermierii de la nordul țării vînd recolta de cartofi la prețuri derizorii nu este vinovat nici Guvernul, nici condițiile climaterice favorabile, ci doar prostia omenească, nedorința sau incapacitatea de a calcula și a gîndi”, a declarat pentru NOI.md conducătorul gospodăriei de fermieri din raionul Briceni, Ion Armanu.

Pe rețelele de socializare a apărut o informație potrivit căreia, în raioanele Briceni și Edineț fermierii sînt nevoiți să-și vîndă recolta de cartofi la prețul de 80 de bani kilogramul. Autorul nu a ezitat să acuze Guvernul de ruinarea agricultorilor, avînd în vedere, probabil, embargoul impus de Rusia și semnarea acordurilor de asociere și liber schimb cu UE, care ar fi motivul tuturor relelor din Moldova.

„Dar ce vină are aici Guvernul? Moldova niciodată nu a fost exportator de cartofi, dimpotrivă, noi întotdeauna importam cartofi din Ucraina, Belarus și Rusia. Pur și simplu anul acesta avem o recoltă bogată de cartofi, iar mai departe totul e după formula cunoscută fiecărui elev: cerere – ofertă – preț. Cartofi la prețul de 80 de bani nu am văzut, dar este adevărat că se vînd la prețul de 1 leu”, a precizat pentru NOI.md președintele interimar al Consiliului raional Briceni, Valeriu Boboțac.

„La noi situația arată în felul următor: dacă cartofii au fost scumpi iarna trecută, voi sădi întreaga rezervă; dacă anul trecut pepenii verzi au fost scumpi – mă voi ocupa de această cultură. Astfel gîndesc mulți oameni de la țară, însă nimănui nu-i trece prin cap să pună mîna pe creion și hîrtie și să calculeze toate variantele posibile – de la cele mai optimiste pînă la cele mai pesimiste. De aici și ruinări, și dezamăgire. De faptul că astăzi fermierii suportă perderi enorme în mare parte sînt vinovați chiar ei. Și asta din cauza convingerii oarbe că piața Rusiei va înghite totul”, este convins șeful gospodăriei de fermieri.

Agricultorul a explicat că se ocupă serios de cultivarea cartofilor din anul 1998, cooperează cu parteneri din Olanda și Germania, de unde cumpără semințe, tehnică, îngrășăminte etc. Totodată, fermierul nu exclude producție de cerealiere sau diferite legume.

„Costul de preț al unui kilogram de cartofi nu poate fi mai mic de 2 lei. Dacă cartofii sînt vînduți la un preț mai mic, țăranul rămîne în pierdere. Care e sensul unei asemenea gestionări?! Dar ce să faci, dacă omul nu s-a gîndit unde va depozita producția? Noi avem un depozit mare pentru legume și aceiași cartofi îi vom vinde iarna la prețuri convenabile. Cît privește fermierii aflați în pierdere, ei ar fi putut să se asocieze, să comande transport, să ducă marfa în Chișinău. Cel puțin, își recupereau cheltuielile de producție”, a conchis Armanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?