X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Luni expiră termenul de înregistrare a cetăţenilor Moldovei ce doresc să participe la alegeri peste hotare

20 oct. 2014,, 13:30   Politică
3655 1
Foto: noi.md
Luni expiră termenul de înregistrare a cetăţenilor Moldovei, ce doresc să participe la alegerile parlamentare la secţiile de vot de peste hotare. Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la Comisia Electorală Centrală, timp de ultimele două luni pe site-ul CEC s-au înregistrat 1700 de alegători.

Conform rezultatelor înregistrării, peste 500 de declaraţii au fost depuse de cetăţenii aflaţi în Federaţia Rusă. Din România au fost depuse peste 230 de declaraţii, din Italia 160, iar din Franţa - 114. Din Spania s-au înregistrat 91 de cetăţeni, din Canada - 73, iar din Marea Britanie şi SUA câte aproximativ 60. Din alte state au fost depuse câte mai puţin de 50 de declaraţii.

"Cetăţenii care ştiu că la momentul alegerilor se vor afla în afara Republicii Moldova pot depune o declaraţie prin care anunţă unde se vor afla şi roagă să fie radiaţi temporar din lista electoral de bază de la domiciliul permanent din Moldova doar pentru alegerile din 30 noiembrie. Comisia Electorală Centrală şi-a propus prin acest instrument să vadă în care ţări trebuie deschise mai multe secţii de vot în funcţie de numărul de alegători înregistraţi", se menţionează în comunicat.

Contrar îndemnurilor partidelor politice faţă de alegătorii lor, cetăţenii Moldovei de peste hotare au demonstrat pasivitate faţă de procedura de înregistrare preventivă, care a avut loc în premieră. În pofida acestui fapt, CEC a decis să deschidă 105 secţii de votare în afara ţării. Această propunere a CEC urmează a fi aprobată la şedinţa Guvernului de luni seară.

Conform comunicatului, 25 secţii de votare vor fi deschise în Italia, 6 - în SUA, 3 - în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, iar în Irlanda - o secţie de votare. De asemenea, vor fi deschise 2 secţii de votare în Israel, 11 - în România, 3 - în Canada, 5 - în Portugalia, 15 - în Federaţia Rusă, 4 - în Franţa, 4В - în Spania, 2 - în Grecia, 2 - în Ucraina, 2 - în Republica Federală a Germaniei, 2 - în Republica Cehă şi 2 - în Turcia. Câte o secţie de votare va fi deschisă în Republica Populară Chineză, Belarus, Letonia, Azerbaidjan, Belgia, Polonia, Regatul Suediei, Estonia, Lituania,Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveţia, Regatul Ţărilor de Jos Qatar şi Monaco.

"Geografia secţiilor de votare a fost stabilită în baza unui studiu efectuat de către MAEIE, în colaborare cu Biroul Relaţii cu Diaspora şi luând în consideraţie opiniile persoanelor care activează în ţările respective", menţionează CEC.

Cheltuielile ce ţin de deschiderea celor 105 secţii de votare peste hotare vor fi acoperite dinВ sursele alocate din bugetul de stat pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare. La alegerile precedente, din 2010, au fost deschise 65 secţii de votare peste hotare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?