X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Slusari: I-aș sugera Guvernului să calmeze spiritele

20 oct. 2014,, 11:15   Societate
3951 0
Foto: protv.md
„Vasile Bumacov propune sau să fie micșorate compensațiile pentru producătorii de mere, sau ca sumele promise să nu fie achitate tuturor fermierilor care au predat producția fabricilor de conserve”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

„Într-adevăr, am avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, cu care am discutat problema compensațiilor pentru producătorii moldoveni care au avut de suferit de pe urma embargoului rusesc, care în pofida multiplilor promisiuni ale Guvernului așa și nu a fost rezolvată. Ministrul va prezentat un pic greșit situația ” a precizat Slusari.

Potrivit interlocutorului, „ministrul Agriculturii a propus două varinate de repartizare a compensațiilor fermierilor”. „Conform primei variante, agricultorii vor primi 1,5 lei pentru 1 kg de mere și 1,2 lei pentru 1 kg de prune. Însă banii îi vor primi doar producătorii care primii au depus cererea respectivă. Potrivit celei de-a doua varinată, toți producătorii vor primi cîte un lei pentru 1 kg de fructe, iar cei 50 de bani rămași vor fi achitați prin luna februarie, cînd va ajunge asistența financiară promisă de Banca Mondială”, a menționat preşedintele „Uniagroprotect”.

„Fermierii trebuie să achite creditele și alte datorii, să procure cele necesare pentru următorul an deja acum și nu în februarie, avînd în vedere birocratismul Băncii Mondiale. Totodată, ce garanții sînt că actuala coaliție de la guvernare va rămîne la putere, iar Bumacov își va păstra fotoliul de ministru?! Cui vom cere atunci socoteală? Cum se respectă la noi succesiunea angajamentelor știm foarte bine. Noi i-am amintit ministrului că volumul de mere preconizate pentru procesare (60 mii de tone) pentru care urmau să fie achitate compensații a fost prea mic, după cum am și prognozat, or, cifra a depășit chiar și cele 100 de mii tone promise de noi. Acum noi cerem Guvernului să găsească cele 50-60 de milioane de lei care nu ajung și să se achite cu fermierii”, a subliniat expertul.

„Situația în nordul țării este foarte tensionată, fiind încinsă suplimentar și de unii politicieni. I-aș sugera Guvernului să achite integral banii promiși maximum pînă la 5 noiembrie. Astfel, vor fi calmate spiritele și nu se va ajunge pînă la acțiuni de protest în masă”, a atenționat Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?