X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Museum of London: Expoziție dedicată celebrului Sherlock Holmes

19 oct. 2014,, 13:45   Externe
3345 0
Foto: fotolia.com
Museum of London găzduiește începînd din 17 octombrie expoziția 'Sherlock Holmes: The Man Who Never Lived And Will Never Die' (Sherlock Holmes: omul care nu a trăit niciodată și care nu va muri nicicînd), care explorează figura acestui enigmatic personaj creat de scriitorul britanic Arthur Conan Doyle, potrivit EFE.

Ca și în cărțile lui Conan Doyle, orașul Londra are un rol dominant în expoziție. Londra, 'cu ceața și ambianța sa de mister, este aproape încă un personaj în aventurile detectivului', a declarat Pat Hardy, curator, pentru agenția spaniolă de presă.

Expoziția, cea mai mare dedicată lui Sherlock Holmes în ultimii 60 de ani, începe cu o incursiune prin serialele și filmele care l-au făcut celebru în lumea întreagă, cu imagini din Londra victoriană din secolul al XIX-lea.
'La acea vreme, Londra era o urbe puternică, dinamică, imperială, se construiau mari hoteluri și edificii guvernamentale', a mai spus Pat Hardy.

Filme și fotografii ale vechilor taxiuri trase de cai — precum cele pe care el le ia cînd trebuie să plece în grabă de la domiciliul său, din Baker Street 221B — și vederi ale Tamisei învăluite în smog recompun ambianța din nuvele.

Se evidențiază, de asemenea, emblematicele ilustrații pe care Sidney Paget le-a făcut pentru seria aventurilor lui Holmes în paginile revistei 'The Strand', care au contribuit la formarea imaginii pe care o avem astăzi despre detectiv, cu șapca, lupa și pipa sa.

O piesă deosebită este și carnetul în care, cu litere mărunte și rotunjite, scriitorul scoțian a început să-și creioneze personajul pe vremea cînd era medic în Southsea, între 1885 și 1889, ca și manuscrisul primului său roman, 'A Study in Scarlet' (Un studiu în roșu).

Este expus, de asemenea, manuscrisul povestirii 'The Murders in the Rue Morgue' (Crimele din Rue Morgue), din 1841, opera americanului Edgar Allan Poe din care s-ar fi inspirat Conan Doyle.

Ultima secțiune a expoziției este dedicată obiectelor folosite de Sherlock Holmes, printre care halatul de casă pe care l-a purtat britanicul Benedict Cumberbatch în serialul 'Sherlock' al BBC, accesorii pentru fumat, elemente de machiaj.

Expoziția londoneză coincide cu publicarea, la 23 octombrie, a romanului 'Moriarty', al doilea roman cu Sherlock Holmes al lui Anthony Horowitz, după 'The House of Silk' (2011).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?