X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova poate utiliza chiar acum 20% din energia consumată din surse regenerabile - expert

17 oct. 2014,, 16:45   Economie
3783 0
Foto: ecoenergy.org.ua
Moldova poate utiliza chiar acum 20% din energia consumată din surse regenerabile, este de părere expertul Vadim Ceban.

Potrivit agenţiei "Infotag", în şedinţa de vineri a clubului de presă, el a spus că prin biocombustibil Moldova va atinge cu uşurinţă scopurile principale ale Strategiei Energetice - 2020

"Să nu uităm că energia regenerabilă este nu doar biomasa. Mai există energia vântului şi a soarelui. Cu acestea, lucrurile stau mai prost, pentru că e nevoie de investiţii mari aici. Guvernul propune ca până în anul 2020 să fie instalate turbine eoliene cu capacitatea totală de 400 MW, dar pentru aceasta este nevoie de între 400 şi 600 mil. de euro. Sarcina poate fi îndeplinită, dar necesitatea reală este de două ori mai mare", a estimat Ceban.

Conform spuselor sale, guvernul trebuie să abordeze cu prudenţă investiţiile în sursele de energie alternative, plecând de la experienţa tristă a unor ţări europene, când acestea, fiind în criză, au ajutat la finanţarea unor proiecte de energie regenerabilă, iar atunci când granturile se terminau, proiectele falimentau, iar guvernul era răsturnat.

"Autorităţile moldoveneşti trebuie să creeze condiţii avantajoase pentru finanţarea în acest sector şi să stabilească tarife unice, să le ofere investitorilor înlesniri fiscale, subvenţii investiţionale, licitaţii de achiziţii. O astfel de strategie este promovată în România şi SUA. Pentru a susţine investiţiile, Moldova va trebui să demonstreze, în următorii 7-10 ani, eficienţa şi profitabilitatea investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă.

Expertul a subliniat că tranziţia la energia regenerabilă este necesară, pentru că sursele de energie existente cu timpul nu vor face decât să se scumpească. Potrivit datelor agenţiilor internaţionale pentru eficienţă energetică, până în anul 2035, 50% din energia consumată va proveni din surse regenerabile.

"Acum în Moldova se utilizează 4-5% din sursele regenerabile. Dar se înregistrează doar persoanele juridice, iar dacă luăm în calcul şi casele particulare în care sunt instalate cazane pe biocombustibil, atunci această cifră se ridică la 12%", a menţionat Ceban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?