X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tapiola i-a semnalizat lui Voronin: Nouă ne este indiferent cine va veni la putere

17 oct. 2014,, 15:10   Politică
6784 5
Foto: noi.md
„Funcționarii europeni nu-și mai ascund deja dezamăgirea față de actuala coaliție de la guvernare și sînt pregătiți pentru eșecul unor componente ale acesteia la alegerile parlamentare din toamna curentă”, a declarat pentru NOI.md deputatul PCRM Artur Reșetnicov.

Șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola a declarat recent că Bruxelles-ul va susține vectorul european al Moldovei indiferent de structura politică a viitoarei guvernări.

„Pentru noi nu contează cine va fi la putere. Importante sînt schimbările și procesul de reformare pe care îl vom susține în continuare. Unicul lucru pe care îl putem face este să convenim împreună cu privire la mediul favorabil pentru realizarea acestor reforme”, a declarat Tapiola.

„Chiar și funcționarii europeni au înțeles că actuala guvernare nu se va putea menține la putere, or, poporul a obosit de promisiunile lor deșarte, de delapidarea cu nerușinare a bunurilor publice și a finanțelor, de corupție și scăderea bruscă a nivelului de trai. În afară de aceasta, oficialii UE sînt dezamăgiți de cele peste 2 miliarde de euro ale contribuabililor europeni cheltuiți în van pentru reformele din Moldova, înțelegînd prea bine cum au fost cheltuiți acești bani. La fel de clar este că cei de la putere nu vor mai putea să creeze artificial o coaliție, la fel cum au făcut-o după demisia lui Vlad Filat din funcția de premier”, a subliniat Reșetnicov.

Totodată, liderul fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț, consideră că „Tapiola s-a pronunțat cît se poate de logic: UE va colabora, dar numai cu acei care vor continua vectorul european, și acesta este mesajul principal”. „Cît despre formatul viitoarei guvernări, vom decide noi, politicienii locali. Pentru noi este evident că nu vor fi niciun fel de negocieri cu privire la formarea unei posibile coaliții cu acei care se pronunță pentru denunțarea Acordului cu UE și aderarea la Uniunea Vamală”, a declarat liberal-democratul.

„Funcționarul european s-a exprimat diplomatic: vom prieteni cu cei care vor învinge. Cît privește remarca cu privire la vectorul extern de dezvoltare, nu este nimic altceva decît o semnalizare clară lui Voronin – decide-te și poți face parte din orice coaliție proeuropeană, pentru că noi îi vom convinge pe viitorii tăi parteneri oricît de mult aceștea nu s-ar împotrivi. La urma urmei, ei doar au colaborat începînd cu anul 2001”, consideră analistul politic Vitalie Andrievschi.

Analistul consideră că aceasta este convenabil atît pentru Voronin, cît și pentru Partidul Democrat, care are o anumită influență asupra liderului comuniștilor. Nici președintele PCRM nu are nevoie de „războiae de teren”, cu atît mai mult că este puțin probabil să apară forțe capabile să încline balanța în favoarea Uniunii Vamale.

„Pentru mine altceva este interesant: în lista electorală a comuniștilor care ar fi proruși se regăsesc o mulțime de personalități proeuropene. Este intrigant cum va putea Voronin și echipa lui să convingă electoratul să-i voteze. De fapt, societatea este deprinsă cu faptul că a fost mințită de principalul comunist de sute de ori, numai că majoritatea oricum se declară dispusă să voteze pentru comuniști. Iar după ce va accede în Parlament, unde va fi cu siguranță, Voronin va negocia pentru sine funcția de președinte al legislativului în care își va încheia cariera politică”, a conchis Andrievschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?