X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

În Giurgiulești va fi construit un rezervor de gaze naturale pentru Moldova (VIDEO)

17 oct. 2014,, 13:30   Societate
3927 0
Foto: noi.md
„Pentru a asigura securitatea energetică a Moldovei și a exclude problemele legate de diverse situații de criză privind livrările de gaze naturale din Rusia în țara noastră, s-a decis construcția unui rezervor subteran de gaze naturale în regiunea portului maritim Giurgiulești”, a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă, notează NOI.md.

Oficialul a precizat că decizia de a construi un rezervor subteran similar celor din Ucraina și România a fost luată de către Guvern încă în vara acestui an. „Au fost pregătite studiul de fezabilitate și documentația tehnică. În timpul apropiat proiectul urmează să fie aprobat de comisarul european pentru Energie, dar deja se poate spune că avem susținerea nu doar a UE, ci și din partea SUA, Băncii Mondiale și FMI, care promit să ne acorde asistență financiară în acest sens”, a menționat Candu.
„Problema securității energetice a țării a fost serios discutată la diferite nivele în cadrul vizitelor mele în SUA și Germania. Aceste state, Banca Mondială și FMI sînt dispuse să susțină financiar eforturile noastre de a identifica surse suplimentare de energie, inclusiv regenerabile și de alternativă”, a precizat ministrul Economiei.

Referindu-se la gazoductul Iași – Ungheni și prelungirea acestuia pînă la Chișinău, Andrian Candu a recunoscut că, deocamdată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu a elaborat formula de calcul a prețului la gazele naturale pentru consumatorii finali, pe care urmează să le livreze două companii românești cu care acum se poartă negocieri.

„Declarațiile politice sînt una, iar posibilitățile tehnice – cu totul altceva”, a recunoscut Candu.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?