X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CC dezminte informaţiile potrivit cărora "vectorului euroasiatic" ar fi declarat neconstituţional

17 oct. 2014,, 13:45   Politică
3597 0
Foto: protv.md
Curtea Constituţională dezminte informaţiile vehiculate în unele mijloace mass-media privind pretinsa declarare ca fiind neconstituţional "vectorul euroasiatic".

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la un comunicat al Curţii, în presă au fost publicate o serie de comentarii din partea unor aşa-zişi analişti politici, prin care au fost aduse critici privind "scoaterea în afara legii a vectorului euroasiatic".

"Toate aceste comentarii şi critici nejustificate se referă la un subiect fals, care nu a fost niciodată decis de Curtea Constituţională", se spune în dezminţire. Curtea Constituţională precizează că prin Hotărârea din 9 octombrie 2014 a examinat doar constituţionalitatea unui act - Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

"Hotărârea Curţii nu se referă la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală Euroasiatică, nici la integrarea în niciuna din aceste actuale sau eventuale (viitoare) entităţi. Astfel, informaţiile privind declararea neconstituţionalităţii vectorului euroasiatic sunt pură ficţiune. Curtea Constituţională dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că CCM ar fi declarat neconstituţional "vectorul euroasiatic", se spune în comunicatul Curţii. În concluziile sale din data de 9 octombrie privind controlul constituţionalităţii Acordului de Asociere între Republica Moldova, Curtea Constituţională a constatat că "orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova".

"Astfel, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu numai corespunde identităţii constituţionale a Republicii Moldova, ci orice altă orientare contrară este a priori neconstituţională", se spune în concluziile CC.

În opinia expertului în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, s-a produs o confuzie, care în rezultat a stârnit reacţii controversate în presă.

"În Moldova există pluritate de opinii politice şi individuale, important este ca orice formă de integrare să aibă loc în limita actului constituţional şi legal. Constatările Curţii produc efect doar asupra Acordului de Asociere, care a fost supus constituţionalităţii, dar nu pentru alte cazuri. Curtea a constat că Acordul este constituţional, la fel ca şi legea prin care a fost ratificat documentul. Probabil din motive tehnice a apărut această confuzie stilistică. În opinia mea, Curtea nu putea face astfel de concluzii unilaterale, chiar şi apriori", a relatat pentru "Infotag", Nicolae Osmochescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?