X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Soluții privind combaterea atacurilor cibernetice, de la experți internaționali

17 oct. 2014,, 11:30   Societate
3243 0
Foto: dosug.md
Atacurile cibernetice țintesc în primul rînd informațiile, vulnerabilizînd în egală măsură companiile și cetățenii, de aceea pentru a preveni furtul de informații și a proprietății intelectuale este necesar de respectat cel puțin regulile minime de siguranță cibernetică. Aceste subiecte au fost discutate la Chișinău, în cadrul conferinței „The Cybercrime economy and its service-based nature”, organizate de Centrul de Guvernare Electronică, informează NOI.md. Evenimentul se încadrează în spectrul acțiunilor din luna securității cibernetice, cel mai important demers european de creștere a nivelului de informare și de conștientizare a publicului asupra amenințărilor de această natură.

Invitatul special al conferinței Wim van Campen, vicepreședintele pentru regiunea de Nord și Est a Europei a „McAfee” – companie cu renume în domeniul securității cibernetice, a împărtășit soluții teoretice și practice privind securitatea cibernetică, precum și o serie de statistici îngrijorătoare. „În lumea reală este mai ușor să furi un milion de dolari o dată, în lumea virtuală e mai simplu să furi un dolar de un milion de ori”, a menționat expertul.

În cadrul conferinței s-a menționat că una dintre cele mai mari probleme este că, pînă la momentul actual, lumea nu conștientizează seriozitatea subiectului. Global Risk Report-2014 (raport anual, publicat de Forumul Economic Mondial) încadrează atacurile cibernetice și pierderea de date în cele 31 de amenințări la adresa stabilității globale în anul 2014.

În ciuda complexității problemei, soluția se regăsește în acțiuni simpliste. Nu trebuie să fii expert în siguranță cibernetică, pentru a începe de la lucruri esențiale precum utilizarea unor parole diferite pe fiecare site vizitat. Astfel, s-au înregistrat deja cazuri de furt printr-o operațiune singulară automatizată a 1,3 miliarde conturi de utilizatori, lucru care confirmă încă o dată că majoritatea site-urilor nu respectă regulile minime de securizare.

Mai mult, în contextul digitizării plăților, serviciilor, actelor, este imperios ca fiecare individ să conștientizeze severitatea problemelor precum furtul de identitate și proprietate intelectuală. Dacă luate individual, o copie a actului de identitate și numărul contului bancar sînt absolut inofensive, împreună se pot transforma într-o mare problemă de securitate informațională, mai ales că în spatele crimelor cibernetice nu stă un adolescent virtuos, cu dorință de afirmare (percepție încă răspîndită și complet eronată), ci o structură complexă cu acțiuni și obiective bine definite.

Potrivit participanților la eveniment, tot de ce au nevoie astăzi criminalii cibernetici e o carte de credit, nu trebuie să fie un guru tehnic, nu au nevoie de un business plan, doar o carte de credit. Acum poți cumpăra, în mod absolut legal, platforme care pot sustrage date (cardul de credit, login și parola) sau servicii de spam. Atacurile cibernetice țintesc în primul rînd informațiile, lucru care face companiile și mai vulnerabile.

Primele atacuri cibernetice au început încă în anul 2006, în anul 2009 s-au înregistrat o serie de atacuri masive asupra industriei petroliere, energetice și petrochimice, botezate „Night Dragon”. Acest gen de atacuri, bine oragnizate și targetate, orchestrate de un grup de infractori cibernetici entuziaști sînt în rapidă creștere. Dacă ținta „Night Dragon” a fost în mod special sectorul energetic, instrumentele și tehnicile acestuia pot fi utilizate cu succes în asaltul cibernetic a oricărei industrii.

Un alt aspect care face anume organizațiile cele mai vulnerabile este ținta acestor atacuri, or, nu se urmărește epuizarea sau dereglarea tehnicii, ci furtul de informații vitale pentru o companie și de proprietate intelectuală.

În acest context, atît la nivel de individ, cît și la nivel de companie devin imperioase evaluarea propriilor vulnerabilități și riscuri și respectarea cel puțin a regulilor minime de siguranță cibernetică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?