X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ion Diacov prognozează începutul sfîrșitului Procuraturii

17 oct. 2014,, 10:32   Politică
4020 2
Foto: timpul.md

"Dacă prevederile Concepției de reformare a Procuraturii vor fi aplicate în formula aprobată de Parlament, acest lucru va însemna începutul sfîrșitului pentru instituție". Opinia aparține procurorului municipiului Chișinău, Ion Diacov, și a fost exprimată în cadrul unui seminar susținut la Universitatea de Stat, informează NOI.md.

Diacov a ținut să precizeze că a fost unicul procuror care s-a opus înverșunat inițiativei de reformare instituției, menționînd că Republica Moldova are unele din cele mai democratice legi care reglementează activitatea Procuraturii.

„Autorul acestui concept este un avocat, respectiv o persoană privată, iar persoana privată are interese private, nu e secret că se hrănește din mîna celor pe care îi apără. Au mai lucrat la acest concept niște avocați, procurori, care ridică multe semne de întrebare și niște fete de la Ministerul Justiției”, a precizat Diacov.

Procurorul municipiului Chișinău a criticat aspru prevederile privind lipsirea de grade militare a procurorilor, precum și instituirea obligației de a purta mantii. Acesta a precizat că nimeni nu a consultat opinia procurorilor privind noua uniformă.

„Noi nu avem automate, nu avem instrucțiuni militare, care demilitarizare? Minciuni, sub pretextul acesta vor să ne înjosească, să arate unde e locul procurorului. Consider că nici uniforma nu trebuie schimbată”, a explicat Diacov.

Vorbitorul s-a referit și la noua modalitate de numire în funcție a procurorului general, precizînd că desemnarea acestuia de către șefului statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor nu va fi eficientă. Potrivit lui Diacov, procurorul general este și va rămîne o figură politică, iar în acest sens el trebuie numit în continuare de Parlament.

„Știu cum se alege acest Consiliu și nu am încredere și n-aș dori să avem un procuror general numit în așa mod, cu atît mai mult să fie confirmat de președintele statului. E o prostie, un cinism să vorbim că procurorul general poate fi depolitizat. Procurorul general trebuie să fie persoană politică și să-și facă meseria, iar procurorii-șefi să aibă responsabilitatea totală pentru calitatea urmăririi penale”, a remarcat Diacov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?