X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

„Energia și biomasa” – prima etapă a proiectului UE a fost realizată cu succes (FOTO)

16 oct. 2014,, 17:00   Business
4909 0
Foto: noi.md
„Consider că lansarea și realizarea primei etape (2011-2014) a proiectului european «Energia și biomasa» în Moldova a fost un succes”, a declarat în cadrul unei excursii organizate pentru jurnaliști Nicolae Zaharia, specialistul în domeniul dezvoltării businessului în cadrul proiectului respectiv, informează NOI.md.

Excursia a fost organizată în localitatea Ghidighici, unde reprezentanții mass-media au fost familiarizați cu procesul de producție a brichetelor și peletelor pentru încălzire din deșeuri de lemn. Organizatorii au spus că proiectul are patru componente, primul fiind sectorul public. Esența constă în aceea că primăriile din localitățile Moldovei au posibilitatea să procure în bază de grant de pînă la un milion de lei o cazangerie care funcționează doar în bază de combustibil obținut din biomasă.

Unica condiție este ca autoritățile locale să achite 15% din costul utilajului. Restul lucrărilor, inclusiv instalarea și darea în exploatare a cazangeriei, vor fi efectuate de speciliștii proiectului.
De menționat, că cheltuielile pentru încălzire în baza cazangeriilor care funcționează cu biocombustibil sînt de două ori mai mici.

În perioada implementării primei etape a proiectului 144 de clădiri publice (grădinițe de copii, școli, biblioteci, blocuri administrative) au fost dotate cu cazangerii care funcționează în bază de biocombustibil. Astfel, consumul de cărbune importat în Moldova s-a redus cu 150 de mii de tone, iar cheltuielile din bugetul de stat – cu peste 400 de milioane de lei.

Următoarea etapă a proiectului constă în organizarea afacerilor în domeniul producției și procesării biocombustibilului din deșeuri agricole. În acest sens, sînt prevăzute credite fără dobîndă de pînă la 50 de mii de euro pentru procurarea utilajului necesar. Totodată, utilajul importat va fi scutit de TVA și taxele vamale.

Condițiile de leasing sînt destul de accesibile: agentul economic achită 20% la primirea utilajului, încă 20% - peste un an, iar în următorii doi ani cîte 30%. De menționat, că de acest proiect au beneficiat deja peste 30 de agenți economici, iar în total, în Moldova sînt înregistrate mai mult de 100 de firme care produc brichete și pelete.

Proiectul mai prevede desfășurarea diferitor seminare de instruire, informarea clienților existenți și cei potențiali. O etapă importantă este publicitatea și promovarea ideei de procesare a deșeurilor și folosirea biocombustibilului în calitate de sursă alternativă de energie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?