X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Scenariul „7 aprilie” se poate repeta

16 oct. 2014,, 11:40   Politică
6853 4
Foto: tribuna.md
Analiștii politici au păreri împărțite vizavi de mesajele exprimate în cadrul convorbirii telefonice dintre premierul Iurie Leancă și vicepreședintele SUA, Joe Biden. Potrivit experților, discuția dintre cei doi oficiali are în primul rînd o conotație electorală , informează NOI.md.

În opinia analistului politic Anatol Țăranu, confruntarea dintre forțele politice de orientare pro-europeană și cele de orientare euro-asiatică din interiorul țării, are loc și la nivelul jucătorilor internaționali.

„Mesajul lui Biden este în primul rînd un îndemn ca țara noastră să respecte rigorile democratice de desfășurare a alegerilor. Este un gest de susținere electorală a lui Iurie Leancă, a partidului pe care îl reprezintă și aripei pro-europene din Moldova. Așa cum Kremlinul susține cu brio forțele de orientare euro-asiatică din Moldova și jucătorii occidentali intervin pentru a contracara această ofensivă și încearcă să dea o ripostă”, a precizat Țăranu.

De cealaltă parte, politologul Bogdan Țîrdea consideră că discuția dintre Leancă și Biden este lipsită de substanță și constituie o modalitate de acumulare a capitalului politic. Totodată, Țîrdea opinează că abordarea problemei alegerilor nu este întîmplătoare, în contextul în care mai mulți politologi au atenționat asupra riscului de falsificare a scrutinului.

„Putem deduce că există mari riscuri legate de fraudarea scrutinului. În campanie deja există semnale că mai mulți actori politici și-au atras de partea lor diverse instituții de presă, ONG-uri . Într-o asemenea ecuație despre ce alegeri libere poate fi vorba? În Moldova se poate repeta scenariul „7 aprilie”. După alegeri ar putea apărea nemulțumiri, revolte sociale. Occidentul încearcă să legitimeze de pe acum rezultatele alegerilor. Miza este foarte mare, iar Occidentul va face tot posibilul ca protejații săi să cîștige alegerile”, a menționat politologul.

Amintim că vicepreședintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat speranța, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Iurie Leancă că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi libere și corecte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?