X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Lumînări decorative hand-made de la un colaborator ştiinţific

15 oct. 2014,, 14:00   Business
6976 0
Foto: noi.md
La Hramul Oraşului au fost prezentate o sumedenie de lucrări manuale, ce au stîrnit interesul locuitorilor capitalei. Printre acestea se numără lumînările decorative hand-made. Ele sînt confecţionate de cuplul Iurie şi Lilia Turcuman. Pentru ei această îndeletnicire este şi un hobby (Lilia este colaborator ştiinţific, iar Iurie munceşte la o companie mare), şi o afacere mică deja de doi ani.

Deoarece Lilia munceşte la un institut ştiinţific, în care de mulţi ani la rînd se vorbeşte fie despre reducerea locurilor de muncă, fie despre o fuziune cu altă instituţie, ei s-au asigurat cu o afacere care ar putea să-i salveze în caz de şomaj. Şi au decis să facă ceea ce le place. Mai ales că Lilia este pasionată demult de lucrul manual.

„Ideea a apărut după ce am privit o emisiune despre fabricarea unor asemenea lumînări la postul de televiziune Discovery şi ne-am gîndit: «ce-ar fi să încercăm?», povesteşte capul familiei. – În același timp, la Chişinău se vindea o asemenea afacere, dar era prea scumpă. De aceea, noi am fost nevoiţi să începem de la zero. Am comandat utilaje în baza propriilor proiecte. Am însuşit această meserie prin Skype, de la un specialist din Kiev. Circa o jumătate de an ne-a luat să stabilim procesul de producție. Trebuia să găsim parafina de calitate bună, apoi să dezvoltăm tehnologia, deoarece, după cum s-a dovedit, există multe nuanţe de care trebuie ţinut cont la confecţionarea lumînărilor. Pentru ca lumînarea să fie colorată, ea este scufundată în parafină multicoloră de vreo 40-50 de ori.”

„În realitate este o muncă grea şi minuţioasă, deoarece timp de 15 minute trebuie să reuşeşti să «gravezi» ornamentele pe lumînare, altfel parafina se va răci, va începe să se farîmiţeze şi lumînarea va trebui aruncată, a adăugat Lilia. – Fabricăm lumînări doar în weekend. O partidă include 10-12 lumînări, altfel producția va fi nerentabilă. Ţinînd cont de specificul procesului, vara lumînările nu se produc. Pentru fiecare sărbătoare creăm un sortiment nou. Acum ne vom pregăti pentru Anul Nou, pentru iarmarocul de Crăciun. Preţul unei lumînări mari la iarmaroc este de 120 de lei (peste hotare o lumînare analogică costă circa 30 de euro), cea mai mică se vinde la preţul de 20 de lei. Ele sînt procurate mai mult în calitate de cadou. Lucrările noastre se vînd la magazinul „Benefis” şi în secţia de suvenire de la Centrul Comercial „Gemeni”. În afară de aceasta, lumînarile pot fi comandate pe site-ul nostru. Iar pe viitor am dori să deschidem un butic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?