X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Integrarea europeană ca formă a religiei de stat

14 oct. 2014,, 15:00   Politică
10444 2
Foto: businessclass.md
Xenia Florea

„În conştiinţa liberalilor ruşi, „Europa” a devenit un fetiş. Aici, eu intenţionat am luat acest cuvînt între ghilimele, pentru a evidenţia următoarele: ei idolatrizează mitul despre Europa, dar nu Uniunea Europeană reală din 2014, plină de contradicţii interne, probleme şi decizii controversate”, a scris zilele acestea în ziarul „Izvestia”, secretarul Camerei Publice din Rusia, Alexandr Brecealov.

Moldova în aceste sens a depăşit Rusia. În RM mitul despre Europa nu doar este idolatrizat: datoritp faptului că liberalii se află la putere, integrarea europeană a devenit un fel de religie de stat.

În numele integrării europene!

Această „religie” este încă foarte tînără şi, prin urmare, agresivă. Iar suspuşii ei adepţi-neofiţi sunt foarte intoleranţi faţă de disidenţi. Nu din motive ideologice, dar pentru că văd în această disidenţă un pericol pentru cariera lor, bunăstarea, sursele de venit, pentru afacerile lor etc.

În luna februarie, în cadrul deschiderii sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului, preşedintele Nicolae Timofti i-a numit sabotori pe cei care pun la îndoială cursul spre integrarea europeană. El a chemat atunci să fie pedepsiţi organizatorii referendumului în Găgăuzia privind vectorul politicii externe, a blamat trecutul sovietic (care, apropo, l-a făcut înalt judecător), care „frîna evoluţia”, şi a chemat moldovenii să facă alegerea liberă în favoarea Uniunii Europene, unde îi aşteaptă bunăstarea şi securitatea.

„Dacă vom devia din calea noastră, atunci Moldova nu va avea viitor”, „Noi trebuie să opunem rezistenţă celor care nu sunt cu noi”; „Integrarea europeană pentru Moldova este o reţetă pentru toate problemele”, - chema atunci, de la tribuna parlamentului,cu ochii aprinşi, premierul Iurie Leancă, care a promis că nu le va permite comuniştilor să se apropie de putere nici la o aruncătură de băţ.

Vicepremierul Andrian Candu, ex-vicepreşedinte al Parlamentului, a chemat Uniunea Europeană să restricţioneze sau să interzică accesul pe teritoriul ţărilor UE pentru liderii opoziţiei din Moldova, care „promovează în RM o politică agresivă, îndreptată împotriva Uniunii Europene”. El a expediat la Bruxelles o scrisoare, cu lista disidenţilor.

Iar anterior, deputatul Candu a ameninţat cu introducerea impozitului în biserică, dacă aceasta nu-şi va anula decizia privind excomunicarea deputaţilor şi miniştrilor, care promovează şi adoptă la insistenţa Bruxelles-ului Legea egalităţii şanselor, legiferînd, astfel, homosexualismul în Moldova.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova, care demult trebuia numită „Declarativă”, deoarece în loc de Constituţia RM se conduce de un document exclusiv politic, care nu are putere juridică – Declaraţia de Independenţă – iar prin ultima decizie în general, a scos în afara legii aproape jumătate dintre cetăţenii ţării. Pentru că ei gîndesc altfel.

Examinînd săptămîna trecută sesizarea fracţiunii PCRM privind constituţionalitatea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi a Legii privind ratificarea acestuia,în decizia sa, CC, făcînd trimitere încă o dată la Declaraţia de Independenţă, a concluzionat că „procesul de integrare europeană a Republicii Moldova corespunde identităţii constituţionale a Republicii Moldova, iar orice altă orientare apriori este neconstituţională”.

Adică, cei 46-50% din cetăţenii RM, care, potrivit diferitor sondaje sociologie pledează pentru aderarea ţării la Uniunea Vamală, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, acum, apriori, sunt în afara legii. Iar Judecătorii CC au scuipat pe Constituţia cu art. 2 („Suveranitatea aparţine poporului Republicii Moldova”), art. 4 („Drepturile şi libertăţile omului”), art. 5 („Democraţia în Republica Moldova este exercitată în condiţiile pluralismului politic, incompatibil cu dictatura şi totalitarismul”), art. 39 („Cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să participe la gestionarea afacerilor publice, atît nemijlocit, cît şi prin reprezentanţii lor”).

Iar cetăţenilor versaţi în domeniul juridic, care vor decide să uzeze de drepturile şi libertăţile lor constituţionale (în programele electorale ale PCRM şi PSRM este fixată stabilirea vectorului politicii externe a ţării prin intermediul referendumului republican), ministrul Economiei le-a explicat foarte clar şi accesibil ce riscă.

„Dacă cineva crede că după alegeri vor veni alte partide şi ceva se va schimba în vectorul relaţiilor cu Uniunea Europeană, atunci greşeşte. Nici un partid nu va merge la anularea acestui vector, imediat se vor repeta evenimentele din 7 aprilie 2009”, a avertizat Candu.

Adică, unul dintre liderii PDM a recunoscut direct că partidele de guvernămînt, în cazul unei înfrîngeri teoretice în alegeri (în practică, ei nu vor admite acest lucru) vor fi nevoite să organizeze un „maidan” la Chişinău, deoarece Uniunea Europeană nu va permite schimbarea vectorului politicii externe a RM. Şi pentru că partidele de guvernămînt vor trebui să justifice investiţiile sponsorilor de peste hotare şi mita de milioane de dolari pentru realizarea proiectelor din fondurile europene. Mai mult, ei se tem şi pentru conturile/imobilele/afacerile pe teritoriul ţărilor Uniunii Europene.
Constituţia? Drepturile şi libertăţile omului? Dreptul poporului la autodeterminare? Un sfat: vezi ce s-a întîmplat în Ucraina, după ce autorităţile ei au încercat să sară în ultimul moment de pe calea integrării europene. Puterea din statul vecin nu a fost schimbată pur şi simplu cu ajutorul UE şi SUA, acolo teroarea integrării europene împotriva disidenţilor a trecut din faza teoretică în dimensiunea practică.

Această situaţia s-ar putea repeta şi în Moldova. Fapt despre care a dat de înţeles Andrian Candu. Pentru că orice religie, cu atît mai mult una tînără, este foarte intolerantă faţă de disidenţă. Iar un eretic, precum spunea un renumit pastor francez din sec. XVII Jacques Bénigne Bossuet, este cel care are propria părere, care îşi urmează propriile gînduri şi sentimente. Oamenii care gîndesc erau indezirabili şi în sec. XVII, şi în sec. XXI.


”Morala" dublelor standarde

Vorbind despre valorile europene, promovate extrem de agresiv de Bruxelles, Alexandr Brecealov menţionează despre „minciuna dublă” sau dublele standarde şi aplicarea lor. În Rusia sau Belarus, drept persoane „libere”, „orientate spre Europa” sunt anunţaţi doar cei care nu sunt de acord cu cursul actualei puteri.

Sub flamura „valorilor europene”, acoperindu-se cu numele lui Platon şi Dekart”, se încearcă prezentarea împărţirii puterii drept o datorie civică a unei persoanei libere, care gîndeşte. Iar dacă cineva este împotriva revoluţiei, înseamnă că el este barbar, zombi şi nu are lor în noua lume, care tinde spre progres”, scrie secretarul Curţii Publice din Rusia.

O altă atitudine este faţă de ţările deja „convertite”. Aşa ca Moldova. Aici cei care nu sunt de acord cu cursul actualei puteri „pro-europene”, sunt declaraţi „duşmani ai integrării europene”, „principalul obstacol în calea dezvoltării ţării”, „oameni care vor aduce din nou ţara spre izolare”.

În acelaşi timp, actualei puteri i se iartă prea multe – şi încălcarea totală a legislaţiei în vigoare, şi încălcarea dreptului la libertatea cuvîntului şi expresiei, şi subordonarea directă a instituţiilor publice unor partide politice sau unor interese personale, şi furtul mijloacelor din fondurile europene, şi chiar genocidul împotriva propriului popor (ca în situaţia din Ucraina). Doar pentru că puterea a proclamat integrarea europeană drept singura direcţie de dezvoltare a ţării.

„Europa” însă nu este deloc aşa cum s-au obişnuit mulţi s-o perceapă. Toleranţă, umanism, educaţie, triumful raţiunii, - sunt ideii excelente, dar acum ele s-au transformat într-o vitrină, practic, într-un instrument al minciunii. Iar dincolo de vitrină se află logica rece a noului război rece. În acest război Europa tinde să ocupe o poziţie superioară morală, acuzînd Rusia pentru necorespundere cu valorile europene. Acest fapt sună cel puţin straniu, deoarece, în primul rînd, din păcate, Europa nu corespunde singură cu ele”, consideră Alexandr Brecealov.

Totuşi, Bruxelles-ul şi Washingtonul care stă în spatele lui, nu sunt îngrijorate de această necorespundere. Proclamînd propria viziune asupra ordinii mondiale drept singura corectă, UE şi SUA cu siguranţă încearcă să „introducă valorile europene”, organizînd un „euromaidan” la Minsk, în cadrul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2015, aşa cum au încercat fără succes acest lucru la alegerile din 2010. Să provoace tulburări în masă la Moscova, în 2016, în timpul alegerilor în Duma de Stat sau în 2018, în cadrul alegerilor prezidenţiale din FR. Sau să repete evenimentele din aprilie 2009 din Chişinău, dacă după alegeri puterea în Moldova va fi preluată de forţele pro-ruseşti.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?