Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Ciocolata moldovenească „hand made” nu-şi are locul pe rafturile magazinelor autohtone

13 oct. 2014,, 06:00   Societate
17946 3
Foto: noi.md
În Moldova există o întreprindere mică, la care bomboanele de ciocolată şi alte articole din ciocolată de orice complexitate sînt pregătite manual, relatează NOI.md. Cu asemenea produse se mîndresc Belgia şi Austria, însă ciocolatierii din ţara noastră îi depăşesc în măiestrie pe cei europeni.

„CELIUS-DE” este singurul producător în acest segment (încercările timide ale patiseriilor nu se iau în calcul). Fiecare bomboană este unică, pentru că astfel de bomboane nu mai sînt făcute nicăieri în lume. În străinătate bomboanele din ciocolată se pregătesc din semifabricate, pentru care există o industrie specială.

„Noi facem fiecare umplutură în particular, din materii prime naturale, utilizînd fructe uscate şi proaspete, miere, nuci, divin (nu spirt), lichioruri, - spune proprietarul afacerii, Valentin Tabacari. – Din această cauză, termenul de păstrare a bomboanelor noastre este de doar două luni, şi nu 12, cum e în cazul producţiei în masă. Toate bomboanele le-am inventat împreună cu echipa, în total sînt 28 de tipuri. Totodată, facem şi batoane de ciocolată şi diverse figuri (animăluţe drăguţe, un set de ustensile, piese de şah, un pumn cu degetul mare ridicat – „totul e OK" ş.a). De asemenea, putem confecţiona produse din ciocolată de orice formă, la dorinţa cumpărătorului”.

Produsele noastre sînt la preţuri diverse pentru consumatorii cu venituri diverse. Ultima noutate este ciocolata „Patria mea” (cite patru feluri din ciocolată neagră şi albă) în ambalaj de culoare aprinsă cu imagini speciale. Însă reţele locale de comercializare nu le iau pentru vînzare, la fel ca şi alte produse (doar Green Hills, proprietarii căruia sînt străini, a fost de acord să ia un sortiment redus). Reiese că producătorii autohtoni nu au unde să-şi vîndă marfa pentru care există cerere. La 4 octombrie, la Centrul Comercial “Atrium” a avut loc Festivalul Şampaniei şi Ciocolatei, în cadrul căruia trei vînzători de-ai noştri abia de reuşeau să facă față cererii sporite față de produsele noastre”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?