X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Lutenco: Acasă au revenit circa 40 de mii de cetățeni moldoveni (VIDEO)

6 oct. 2014,, 16:40   Societate
4297 0
Foto: noi.md
„Peste o mie de conaționali care au revenit de la munca de peste hotare și-au deschis afaceri în Moldova, beneficiind de programul guvernamental «PARE 1+1». Datorită acestui fapt, au fost create peste 3000 de locuri noi de muncă”, a declarat pentru NOI.md șeful Biroului Relațiilor cu Diaspora, Victor Lutenco.

La Chișinău se desfășoară forumul de afaceri de două zile a reprezentanților diasporei moldovenești din 17 țări. Victor Lutenco a explicat că nu poate numi cifra exactă a conaționalilor noștri care s-au stabilit și și-au deschis afaceri peste hotare. În opinia interlocutorului, numai în Rusia au fost eliberate circa 70 de mii de patente, însă această cifră nu reflectă adevărata stare de lucruri, deoarece patenta oferă doar dreptul de a munci.

„Deținem date că în Italia peste 3000 de firme și întreprinderi sînt înregistrate pe numele unor cetățeni moldoveni. Și mai mare este numărul companiilor mixte. Cu alte cuvinte, conaționalii noștri se acomodează destul de bine în alte țări, iar sarcina noastră este să stabilim cu ei relații strînse și să-i cointeresăm să învestească în dezvoltarea economiei Moldovei”, a spus funcționarul.

Victor Lutenco a menționat că „există deja o tendință de creștere a numărului moldovenilor care revin de peste hotare, comparativ cu doritorii de a pleca din țară”. „Numai în ultimii ani, în patrie au revenit circa 40 de mii de conaționali. Unii dintre ei au beneficiat de programul guvernamentale «PARE 1+1» și și-au deschis afaceri proprii. Volumul total al investițiilor acestora depășește 100 de milioane de lei, iar numărul locurilor noi de muncă a depășit cifra de 3000. Intenționăm să dezvoltăm activitatea în această direcție”, a subliniat Lutenco.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?