Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mai puține femei în viitorul parlament

6 oct. 2014,, 12:35   Politică
3210 2
Foto : vipmagazin.md
Ponderea femeilor în viitorului legislativ riscă să fie mai mică, comparativ cu cea din actualul parlament. Concluzia aparține reprezentanților societății civile, care au lansat astăzi un îndemn la adresa partidelor politice, în vederea ajustării listelor electorale, astfel încît cota de reprezentare a femeilor să fie majorată, informează NOI.md.

Potrivit experților, partidele de la guvernare nu și-au onorat promisiunile privind promovarea mai multor femei pe listele electorale, în timp ce formațiunile extraparlamentare au fost mai active la acest capitol. Reprezentanții ONG-urilor afirmă că majorarea cu un procent a cotei de reprezentare a femeilor pe parcursul a 10 ani, de la 29% în 2005 la 30% în acest an, este un indicator neînsemnat.

„Nu s-a schimbat nimic în 20 de ani, femeile au fost onorate de partide doar în partea a doua listei. S-a demonstrat de sute de ori că femeile sînt mai loiale și în raport cu partidul, dar și cu politicile promovate de acestea, însă, știind că nu au nicio șansă să acceadă în structurile puterii, ele acceptă totuși să fie nominalizate. Ne exprimăm regretul față de liderii partidelor de guvernare, care nu s-au ținut de promisiuni”, a menționat directorul executiv a Clubului Politic al Femeilor “50/50”, Catinca Mardarovici.

Experții atenționează că prezența efectivă a femeilor pe listele concurenților electorali este sub media de 30 la sută, lucru care plasează Moldova în urma țărilor UE, OSCE, precum și a mediei globale.

„Introducerea cotei de reprezentare ar fi determinat partidele politice ca în prima decilă să aibă cel puțin trei sau patru femei. Aparent, deputații din Parlament au ignorat apelul repetat al societății civile de a avea un echilibru în viitorul legislativ”, a spus Andrei Brighidin, reprezentant al Fundației Est-Europene.

Precizăm că proiectul de lege ce prevede asigurarea egalităţii de gen în structurile puterii a fost adoptat de legislativ în prima lectură. Documentul prevede stabilirea cotei minime de 30 la sută pentru participarea femeilor la activitatea politică și publică. Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?