Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Arapu: Achiziţiile de stat imperfecte constituie una dintre principalele probleme ale Moldovei

3 oct. 2014,, 16:45   Economie
4025 0
Foto: infomoldova.net
Una dintre principalele probleme ale Moldovei este imperfecţiunea metodelor de achiziţionare pentru nevoile statului, consideră ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus vineri, la şedinţa sesiunii a XIV-a a Consiliului conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele CSI, că "Moldova, pînă în prezent, la achiziţionările de stat foloseşte legea din 2007, care, contrar multor aspecte pozitive, nu corespunde realităţilor actuale".

"O mare problemă la momentul actual sînt termenii şi realizarea achiziţiilor, cînd în diferite situaţii se implică instanţa de judecată, ceea ce în rezultat influenţează calitatea achiziţiilor. Avem nevoie de un alt mecanism de lucru decît cel pe care îl avem în prezent", a menţionat Arapu.

Potrivit ministrului, "o ieşire din situaţie poate deveni utilizarea tehnologiilor şi metodelor de lucru ale ţărilor UE".

"Moldova a ales calea integrării europene, datorită căreia a semnat şi ratificat Acordul de asociere cu UE. Acest fapt prevede ajustarea legislaţiei naţionale la normele Uniunii Europene. Din acest motiv, în comun cu colegii europeni a fost elaborat un nou proiect de lege privind achiziţiile de stat, adoptat de Parlament în prima lectură. Documentul prevede trecerea la un nivel mai înalt, inclusiv sistematizarea regulilor de realizare a achiziţiilor de stat", a spus Arapu.

Vineri, la Chişinău are loc a XIV-a sesiune a Consiliului conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele CSI, la care participă reprezentanţii a opt ţări-membre ale CSI, cu excepţia Ucrainei, Uzbekistanului şi Turkmenistanului. Ca subiect principal pe ordinea de zi este indicată eficienţa utilizării resurselor bugetare, direcţionate spre realizarea achiziţiilor de stat. Preşedintele Curţii de Conturi a Moldovei (CC), Serafim Urecheanu, şi-a exprimat speranţa că întrevederea "va permite consolidarea relaţiilor dintre organele financiare ale ţărilor CSI".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?