Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Leancă: Nu putem admite un conflict îngheţat în Ucraina

3 oct. 2014,, 13:45   Politică
4595 11
Foto: infomoldova.net
Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, consideră inadmisibil un conflict îngheţat în Ucraina, pentru că acesta ar fi un pericol nu doar pentru regiunea propriu-zisă, ci şi pentru cei de alături. Leancă a făcut această declarație joi, în timpul unui briefing susţinut la Kiev, după întrevederea cu omologul său ucrainean şi cel român, Arseni Iaţeniuk şi Victor Ponta.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la presa ucraineană, Leancă a subliniat faptul că Moldova sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. "Trebuie să întreprindem toate măsurile necesare pentru a nu admite apariţia unui conflict îngheţat în această zonă, de data aceasta pe teritoriul Ucrainei. Cine nu ştie ce este un conflict îngheţat, îl invit la noi în Transnistria. Veţi vedea cît de periculos este acest fenomen nu numai pentru ţara pe al cărei teritoriu are loc, dar şi pentru întreaga regiune. Ținînd cont de aceste circumstanţe specifice, reiterez necesitatea dezvoltării cooperării în acest format trilateral regional", a accentuat oficialul.

Premierul și-a exprimat susţinerea față de poporul ucrainean în această perioadă dificilă. "Noi susţinem aspiraţia părţii ucrainene de a găsi o cale paşnică pentru rezolvarea situaţiei în regiunile de est ale Ucrainei. Conflictul trebuie soluţionat pe baza integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei", a accentuat Leancă.

Victor Ponta a menţionat că România ar dori să vadă Ucraina şi Republica Moldova membre ale Uniunii Europene în anul 2019.

"Noi cu premierul Leancă am avut un vis: ca în anul 2019, cînd România va deţine preşedinţia UE, la masă să fie şi Moldova cu Ucraina. Acordul de mica circulaţie transfrontalieră, semnat azi cu Ucraina, trebuie să fie un prim pas în acest sens. De aceasta vor beneficia circa 2 milioane de cetăţeni de pe ambele părţi. Între aceştia se numără şi minoritatea română din Ucraina, şi minoritatea ucraineană din România", a declarat Ponta.

Arseni Iaţeniuk a menţionat faptul că "unitatea regională a Ucrainei, Republicii Moldova şi României este foarte importantă pentru dezvoltarea economică, stabilitatea şi securitatea în această regiune".



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?