X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Guvernul nu și-a onorat promisiunile față de producătorii de conserve

1 oct. 2014,, 17:45   Societate
4316 0
Foto: tribuna.md
„După decizia Guvernului de a oferi compensații producătorilor de mere și prune care au fost afectați de embargoul rusesc și promisiunile făcute procesatorilor de a slăbi povara fiscală și a amîna plățile pentru consumul de apă, gaze naturale, energie electrică sau măcar de a anula penalitățile pentru depășirea termenului de achitare, producătorii de conserve au mers în întîmpinarea executivului și au primit producția fermierilor. Dar autoritățile nu s-au ținut de cuvînt”, au declarat pentru NOI.md mai mulți conducători ai fabricilor de conserve.

Potrivit interlocutorilor, fiecare întreprindere, fără excepție, primește cu regularitate facturi pentru servicii cu avertizare despre penalitățile prevăzute pentru fiecare zi restanță. Nici inspectorii fiscali nu dispun de informații cu privire la posibilele indulgențe.

„Nu știm ce să facem mai departe. Pe parcursul sezonului noi puteam primi pentru procesare 700-800 de tone de mere zilnic, oferta fiind de 1600 de tone. Și acum avem oferte de mere, dar vor primi oare fermierii compensațiile promise? Or, termenul de predare a producției a expirat și a fost stabilită și o cotă maximă a cantității de fructe”, au menționat specialiștii.

Totodată, procesatorii acceptă propunerea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, de a vinde cît mai multe mere în stare proaspătă.

„Calculele Guvernului privind recolta soiurilor de vară de mere care urmau să fie procesate pentru suc și pireu și cota maximă de 60 de mii de tone sînt justificate. Însă producătorii noștri au hotărît să nu se complice cu identificarea unor noi piețe de desfacere și păstrarea recoltei pînă la iarnă și pur și simplu scutură soiurile de iarnă din pomi și le duc la procesare. Din această cauză, conducătorii asociațiilor de fermieri au motiv să declare că în privința producătorilor nu s-a procedat corect, consideră experții.

„Acum noi am mers în întîmpinarea Guvernului și am procesat merele, iar vînzarea producției finite deja e durerea noastră de cap. Și este o problemă serioasă, avînd în vedere căderea prețurilor la sucul concentrat în Europa. Dar dacă situația se va repeta la anul, ce vor face autoritățile atunci?! Cum ne vor convinge să fim înțelegători și din nou să mergem în întîmpinarea producătorilor agricoli?”, întreabă retoric producătorii de conserve.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?