Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Șelari: Decizia lui Șevciuk de a majora accizele va impulsiona contrabanda

1 oct. 2014,, 17:30   Societate
4245 0
Foto: noi.md
„Diagnozele situației economiilor de pe ambele maluri ale Nistrului sînt identice, boala poate decurge diferit, dar tratamentul de regulă nu se deosebește și constă în majorarea impozitelor”, a declarat pentru NOI.md directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari.

Liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk a dispus majorarea, de la 1 ianuarie 2015, accizele la aproape toate mărfurile introduse în Transnistria.

La mai multe mărfuri accizele au crescut aproape de două ori. Astfel, documentul prevede majorarea de la 20 pînă la 30 de cenți a accizei pentru un litru de votcă. Acciza la lichior va crește cu aproape o treime și va constitui 48 de cenți, la vin – 33 de cenți, iar acciza la băuturile slab alcoolizate va fi majorată de 1,5 ori.

Totodată, accizele la țigări au crescut pînă la 3 dolari SUA (pentru 1000 de bucăți), la mărfurile din blănuri naturale – de la 7% pînă la 10,5% din cost, iar la aparatele video și foto accizele au crescut mai bine de două ori.

„Avînd în vedere că în ultimul timp Transnistria se confruntă cu probleme financiare serioase, este clar că această măsură a fost întreprinsă pentru formarea veniturilor la bugetul regional. Cu alte cuvinte, acțiunile întreprinse de guvernele noastre se încadrează în logica deciziilor simple: majorarea diferitor impozite în loc de îmbunătățirea calității gestionării colectării lor”, consideră experta.

Galina Șelari este convinsă că și consecințele unor asemenea acțiuni vor fi aceleași: creșterea contrabandei și a economiei subterane în schimbul creșterii nesemnificative a acumulărilor la buget.

„Importatorii din Transnistria nu vor fi afectați, deoarece ei, la fel ca cei de pe malul drept al Nistrului, vor include toate cheltuielile în prețul la mărfuri sau servicii, fără a admite reducerea veniturilor pentru a menține nivelul vînzărilor. Cei mai afectați vor fi consumatorii de rînd. Se pare că nu vom mai putea cumpăra producția Kvint la prețuri mai mici, decît la noi. Totodată, este evident că această măsură a Tiraspolului va impulsiona contrabanda, în special cu țigări”, a conchis Șelari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?