Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

La Moscova s-a deschis expoziţia muzeală „Transnistria – hotar rus”

1 oct. 2014,, 16:45   Societate
2894 0
Foto: liveinternet.ru
O expoziţie cu genericul „Transnistria – hotar rus” s-a deschis miercuri la Muzeul Central al Forţelor Armate ale Rusiei din Moscova.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Direcția cultură a autoproclamatei RMN, evenimentul este prilejuit de aniversarea a 70-a a operaţiunii Iaşi-Chişinău şi a 90-a a constituirii RASSM.

Expoziţia include exponate legate de oamenii de stat şi militari ai Imperiului Rus, datorită cărora au fost repurtate victorii în războaiele ruso-turce. Unul dintre standuri relatează despre războiul din anul 1812, dislocarea regimentelor ruseşti şi în Transnistria, soldaţii şi ofiţerii care s-au aflat la Tiraspol şi la Bender la sfîrşitul secolului al XVIII-lea.

"Pentru angajații transnistreni ai muzeelor aceasta este prima experienţă de organizare a unei expoziţii la distanţă. Expoziţia prezintă istoria Transnistriei începînd cu secolul al XVIII-lea, care este unul de cotitură pentru istoria regiunii noastre. Intrarea Rusiei în confruntarea armată cu Turcia a schimbat destinele popoarelor care au locuit pe teritoriul Transnistriei. Ca rezultat al războaielor ruso-turce victorioase din secolele XVII-XIX, pămînturile transnistrene au fost eliberate de jugul turcesc şi au intrat în componenţa Statului Rus", a menţionat şefa Direcţiei patrimoniu cultural, Marina Kaşleva.

Potrivit ei, exponatele din cele 12 vitrine ale expoziţiei relatează despre "creşterea stărilor de spirit naţionaliste în Moldova, protestele Transnistriei multinaţionale împotriva legilor discriminatorii şi degenerarea confruntării politice într-un conflict militar".

"Acest compartiment este despre exprimarea voinţei poporului, în replică la legile discriminatorii privind limba şi tricolorul Moldovei, evenimentele din anii 1990-1992 şi cea mai reuşită operaţiune de menţinere a păcii din istoria recentă a Europei. Republica este prezentată ca un stat suveran, independent, de drept, avînd propriile simboluri: stemă, drapel, imn, un sistem monetar propriu, structuri de forţă care îi apără hotarele. Şi ultima vitrină relatează despre activitatea politică externă, lupta pentru recunoaştere, referendumul din anul 2006, aspiraţiile eurasiatice ale Transnistriei şi conceptul de politică externă al RMN, care a stabilit aliatul principal al statului transnistrean – Rusia", a declarat Kaşleva.

Expoziţia va putea fi vizitată pînă la 1 iunie 2015. Pe site-ul muzeului nu se anunţă nimic despre eveniment.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?