Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Expert: Nemulţumirile premierului privind majorarea preţurilor la produsele petroliere sînt justificate

1 oct. 2014,, 16:15   Economie
3967 1
Foto: infotag.md
„Nemulţumirile premierului Iurie Leancă privind majorarea preţurilor la produsele petroliere în Republica Moldova, în condiţiile în care acestea scad pe pieţele internaţionale, sînt pe deplin justificate", consideră expertul în domeniul energetic din cadrul IDIS "Viitorul", Ion Muntean.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că pe pieţele internaţionale preţurile sînt în scădere din luna iunie curent cu circa 17%, precizînd că scăderea este una semnificativă.

"De fapt, situaţia este una tipică pentru Republica Moldova. Nu este prima dată cînd companiile petroliere încearcă să profite de anumite schimbări sau evoluţii de pe piaţa financiară din Republica Moldova şi ridică nejustificat preţurile. Asta demonstrează că instituţiile de stat nu au suficiente pîrghii pentru a monitoriza corect activitatea acestor companii", a spus expertul.

Potrivit lui, deşi companiile petroliere justifică majorarea preţurilor prin deprecierea leului faţă de dolar, această depreciere nu a fost atît de semnificativă.

"Deprecierea leului a avut loc în ultimele două luni, dar descreşterea preţurilor la produsele petroliere pe piaţa internaţională are loc din luna iunie. Prin urmare, ponderea deprecierii leului este mai mică decît ponderea micşorări preţurilor pe pieţele internaţionale", a spus expertul.

El consideră că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică trebuie să evalueze mai atent aceste evoluţii, iar calculele trebuie să arate că preţurile nu trebuie să crească, dar să scadă.

"Este corect că piaţa petrolieră din Republica Moldova este liberalizată, dar ANRE are suficiente instrumente pentru a evita majorarea preţurilor la produsele petroliere", a spus Muntean.

Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, de asemenea, consideră că nemulţumirile premierului sînt justificate, însă întîrziate.

"Ultima majorare cu 30 de bani a preţurilor la produsele petroliere a avut loc acum două săptămîni. Noi am aşteptat o reacţie mai promptă din partea autorităţilor. De fapt, premierul a repetat ceea ce noi am spus chiar în ziua în care s-au majorat preţurile. Nu există motive pentru majorare. Acum două săptămîni noi trebuia să achităm cu 60-70 de bani mai puţin pentru produsele petroliere", a precizat pentru "Infotag" preşedintele UniAgroProtect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?