Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

UE afirmă că acordul de pace din Ucraina nu este aplicat ''corect'' și decide menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei

1 oct. 2014,, 14:00   Externe
3928 2
Foto: bt.dk
Uniunea Europeană a declarat marți că acordul de pace din estul Ucrainei nu a fost aplicat ''corect'' și a decis prin urmare să mențină sancțiunile economice împotriva Rusiei, informează AFP.

''Deși au fost înregistrate evoluții încurajatoare în procesul politic și în punerea în aplicare a anumitor aspecte ale protocolului de la Minsk'', care prevede o încetare a focului și un acord de pace, ''este necesară aplicarea în mod corect a unor puncte esențiale ale acestui protocol'', a declarat serviciul diplomatic al UE într-un comunicat.

Cele 28 de state membre ale UE au înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei la 12 septembrie, limitând accesul companiilor ruse pe piețele financiare, fiind vizate în special bănci și companii care activează în domeniul apărării și a sectorului petrolier. Totodată, măsuri de înghețare a activelor și interdicții de călătorie în UE sunt în vigoare în cazul a 119 personalități ruse și ucrainene și a 23 de entități acuzate că ar fi implicate în conflictul din Ucraina.

Cu toate acestea, UE a cerut serviciului diplomatic și Comisiei să prezinte la sfîrșitul lunii septembrie o evaluare a situației care ar putea, în cazul înregistrării de progrese, să deschidă calea ridicării sancțiunilor. Această evaluare a fost studiată marți de către ambasadorii celor 28 de state UE.

''UE va continua de asemenea eforturile împreună cu părțile implicate pentru găsirea unei soluții pașnice la criza din estul Ucrainei'', se precizează în comunicat. Uniunea Europeană ''va continua să urmărească evoluțiile de pe teren și să evalueze punerea în aplicare a protocolului de la Minsk'', se mai spune în document.

''În cazul în care situația de pe teren va permite, Comisia și serviciul diplomatic vor fi invitate să prezinte Consiliului (care reprezintă statele) propuneri pentru modificarea, suspendarea sau retragerea sancțiunilor în vigoare, în parte sau în totalitate'', a confirmat UE.

Potrivit unei surse europene, o nouă evaluare ar putea fi discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, la 20 octombrie, la Luxemburg. Această reuniune va avea loc înaintea summitului șefilor de stat și de guvern programat pentru 23 și 24 octombrie la Bruxelles.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?